Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Коктейл от качествени и разнообразни филми в петия ден на "Златна роза"
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 07.10.2010Коментари (0)1358
© Varna24.bg
Две екранизации - класическа и детска, вълнуваща любовна драма и филм, засягащ проблема за високите стойности в живота, бяха показани вчера в рамките на фестивала "Златна роза". Силно присъствие на редица варненски актьори беляза програмата на вчерашния ден в лицето на: Богомил Атанасов, Десислава Чутуркова, Стоян Алексиев, Симеон Лютаков и др. Пренасянето на стари времена и проблеми в настоящето също обедини повечето филми, показани на екрана вчера.

В класическата телевизионна екранизация "Гераците" Максим Генчев експлицира един от проблемите, засегнат в едноименната повест на Елин Пелин - този за парите и дописва творбата. Критиците оцениха високо неговия разказ и споделиха, че той е напълно в хармония с духа на автора. Нововъведеният образ на кмета, изпълняван от Робърт Янакиев е вписан от режисьора и сценарист на филма в подкрепа на темата за парите. "Жаждата за пари е обезчовечаваща и пагубна" - така обясни посланието на филма си Максим Генчев. Той играе и главната роля на бащата герак - Йордан. Любопитното на тази филмова продукция е, че тя е заснета в къщата на Елин Пелин и е финансирана от община, което е прецедент. Мистериозната случайна поява на сянка над кацата с пари в един от кадрите кара режисьорът да повярва, че Елин Пелин е бил с тях по време на снимките и ги подкрепя. Той оцени високо качествата на варненската актриса Десислава Чутуркова и на младите актьори, чиято игра определи като по-истинска и обрана. Повечето от тях са играли само по-масови сцени в американски филми. Максим Генчев поздрави организаторите за усилията им да обогатяват духовността на българите по време на криза.

Противоречиви бяха отзивите на критиците за драмата на Магдалена Ралчева - "Още нещо за любовта", която е снимана във Варна. Въпреки това всички в залата се съгласиха че, този филм е един от фаворитите на публиката. Професор Божидар Манев от НБУ бе критично настроен към филма на Магдалена Ралчева, а "Светото семейство" на Красимир Крумов определи като блестящ: ""Светото семейство" и "Още нещо за любовта" отчетливо открояват големият диапазон на търсенията и стойностите в двата филма". Кинокритикът Тони Ковачева определи сценария на "Още нещо за любовта" като "добър и романтичен, но ограбен в реализацията му". "Светото семейство" е заснет блестящо и изследва провалът и кризата на българското общество през детето.", сподели кинокритикът от в. "Култура" Геновева Димитрова. Критиката оцени високо изобразителната култура и на филмите "Още нещо за любовта" и "Цахес".

Проблемът с разпространението на българските филми беше засегнат и на днешната пресконференция. Той се изразява в това, че филмите се правят с държавни пари, а се разпространяват от частни компании, които не дават филмите си за прожекция на независими кина. Необходимостта от обсъждане на филмите по кинофестивалите между създателите им и публиката, също се открои по време на дискусията. Професор Александър Янакиев предложи като единствено технически възможно решение на това онлайн излъчването на пресконференциите.




Още по темата: общо новини по темата: 15
08.10.2010 »
08.10.2010 »
08.10.2010 »
08.10.2010 »
06.10.2010 »
05.10.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейски избори 2024
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: