Коктейл от качествени и разнообразни филми в петия ден на "Златна роза"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:19 / 07.10.2010
1399
Две екранизации - класическа и детска, вълнуваща любовна драма и филм, засягащ проблема за високите стойности в живота, бяха показани вчера в рамките на фестивала "Златна роза". Силно присъствие на редица варненски актьори беляза програмата на вчерашния ден в лицето на: Богомил Атанасов, Десислава Чутуркова, Стоян Алексиев, Симеон Лютаков и др. Пренасянето на стари времена и проблеми в настоящето също обедини повечето филми, показани на екрана вчера.

В класическата телевизионна екранизация "Гераците" Максим Генчев експлицира един от проблемите, засегнат в едноименната повест на Елин Пелин - този за парите и дописва творбата. Критиците оцениха високо неговия разказ и споделиха, че той е напълно в хармония с духа на автора. Нововъведеният образ на кмета, изпълняван от Робърт Янакиев е вписан от режисьора и сценарист на филма в подкрепа на темата за парите. "Жаждата за пари е обезчовечаваща и пагубна" - така обясни посланието на филма си Максим Генчев. Той играе и главната роля на бащата герак - Йордан. Любопитното на тази филмова продукция е, че тя е заснета в къщата на Елин Пелин и е финансирана от община, което е прецедент. Мистериозната случайна поява на сянка над кацата с пари в един от кадрите кара режисьорът да повярва, че Елин Пелин е бил с тях по време на снимките и ги подкрепя. Той оцени високо качествата на варненската актриса Десислава Чутуркова и на младите актьори, чиято игра определи като по-истинска и обрана. Повечето от тях са играли само по-масови сцени в американски филми. Максим Генчев поздрави организаторите за усилията им да обогатяват духовността на българите по време на криза.

Противоречиви бяха отзивите на критиците за драмата на Магдалена Ралчева - "Още нещо за любовта", която е снимана във Варна. Въпреки това всички в залата се съгласиха че, този филм е един от фаворитите на публиката. Професор Божидар Манев от НБУ бе критично настроен към филма на Магдалена Ралчева, а "Светото семейство" на Красимир Крумов определи като блестящ: ""Светото семейство" и "Още нещо за любовта" отчетливо открояват големият диапазон на търсенията и стойностите в двата филма". Кинокритикът Тони Ковачева определи сценария на "Още нещо за любовта" като "добър и романтичен, но ограбен в реализацията му". "Светото семейство" е заснет блестящо и изследва провалът и кризата на българското общество през детето.", сподели кинокритикът от в. "Култура" Геновева Димитрова. Критиката оцени високо изобразителната култура и на филмите "Още нещо за любовта" и "Цахес".

Проблемът с разпространението на българските филми беше засегнат и на днешната пресконференция. Той се изразява в това, че филмите се правят с държавни пари, а се разпространяват от частни компании, които не дават филмите си за прожекция на независими кина. Необходимостта от обсъждане на филмите по кинофестивалите между създателите им и публиката, също се открои по време на дискусията. Професор Александър Янакиев предложи като единствено технически възможно решение на това онлайн излъчването на пресконференциите.


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
08.10.2010 Протестиращите кинематографисти: Искаме алтернативни начини за финансиране на киното
08.10.2010 Младото поколение кинотворци – различно мислене и професионализъм
08.10.2010 "Източни пиеси" грабна Голямата наградата на фестивала "Златна роза"
08.10.2010 Обявяват наградите на "Златната роза"
06.10.2010 Препълнени зали на четвъртия ден на фестивала Златна роза
05.10.2010 Пламен Масларов си отива удовлетворен от своя последен филм "Похищението"
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).