Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Козирката убиец била с изгнила арматура
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 16.11.2011Коментари (6)4411
© Impact Press Group
Козирката убиец, срутила се на 2 януари 2008 г. върху 22-годишната студентка Гергана Велинова, била опорочена още при построяването на сградата. Диаметърът на арматурните пръти е бил намален. През годините в плочата са се образували пукнатини, през които се е просмуквала вода, довела до корозия. На места прътите са били почти на 100 процента унищожени. Това са част от изводите от тройната експертиза, представена вчера пред съда по делото. По думите на специалисти огнището на корозията е в лявата част на козирката, откъм Райфайзен банк. Ето защо и срутването е тръгнало именно оттам.

"Пропадането на козирката е било въпрос на време, независимо че конструкцията е издържала толкова години", коментира един от призованите по делото експерти. В допълнение негов колега посочи, че при построяването не само че е бил направен компромис с дебелината, но и с броя на вложените пръти.

В продължение на три часа адвокати, експерти, подсъдими и прокурор разгорещено спореха за това кой носи отговорността да се изиска оценка за техническа изправност на козирката, така че да се избегне срутването, довело до смъртта на младото момиче. Според едни при планиране на преустройство на част от сградата е необходима цялостна проверка на конструкцията, тъй като се променя натоварването и съответно трябва да се направи оценка по отношение на сеизмичните въздействия. Такава експертиза би могла да се предприеме и заради видими деформации - въпросните пукнатини в плочата, навеждащи на мисълта, че е необходимо подсилване на козирката. Така или иначе извън заседанието експертите коментираха помежду си, че фаталният 2 януари е бил предизвестен от поредицата допуснати през годините грешки, като за срутването е била необходима само капка.

Техническата изправност трябвало да се оцени още през 2005 г.

Оценка на техническата изправност не само на козирката, а изобщо на цялата сграда е трябвало да се направи още през 2005 г., когато обектът бил приватизиран. Именно тогава в част от помещенията се настанява банковият клон на Райфайзен банк. За целта обаче се сменя предназначението на сградата. Документацията и проектите, които са били предоставени на община Варна, са били парафирани, без да се изиска така важната оценка за техническата изправност на сградата. Там е разковничето на раздора, коментира един от известните архитекти на Варна. През 2007 г. ПИБ също взима помещение и следва същата процедура. И пак никой не е поискал въпросната експертиза, но именно поради това днес седмина са обвиняеми в причиняване на смърт по непредпазливост. Ако експертизата бе направена след приватизацията, когато е бил ключовият момент, козирката би трябвало още тогава да се укрепи, защото нуждата вече била налице. Според архитекта не е съвсем коректно две години по-късно да се търси отговорност от подсъдимите - арх. Васка Рачева - елпроектант, арх. Владимир Рачев - изготвил техническите документи, Кирил Видолов - проектант по част от конструкциите на техническо инвестиционния проект, Живко Николов - технически контрольор, Наска Люцканова - участъков архитект в район "Одесос", Станка Калчева - управител на "Гарант консулт", изготвила и осъществила техническия надзор, и Паско Ташков - инженер-конструктор. "Разберете, оценка за техническа изправност не може да се прави на половин козирка. Изобщо не е трябвало да се дава разрешение за преустройство без експертиза през 2005 г.", е становището на архитекта.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 40
12.01.2017 »
08.06.2015 »
30.12.2014 »
09.12.2013 »
10.04.2013 »
15.10.2012 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Kancho Dimitrov
премахни филтъра

0
 
 
Дано доживеем да видим зад решетките някой виновен за трагичната смърт на момичето! 22 години беззаконие и анархия стигат..,мина ни живота в очакване да стане "по-добре",а през това време хитреци и мошеници се нагушиха така че и правнуците им да живеят охолно
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: