Кристиан Димитров: Варна ще има нов басейн с олимпийски размери и минерална вода

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:33 / 21.10.2019
6982
Инвестициите в спорта са от голямо значение за здравето на децата и авторитета на Варна като Европейски град на спорта. Затова е важно изграждането и модернизирането на спортната инфраструктура да продължи, коментира директорът на дирекция "Спорт" към Община Варна Кристиан Димитров, който сега е кандидат от гражданската квота в листата на ГЕРБ за общински съветници. По думите му сериозни инвестиции предстоят в инфраструктурата на ключовите за Варна плувни спортове.

Предвижда се строителство на закрит плувен басейн с олимпийски размери и минерална вода в кв. "Аспарухово“, а също и покриване на басейн "Юлиян Русев“ в комплекс "Приморски“. Друга цел е проектирането на база за водни спортове. "Те са една от визитките на Варна, което ни задължава да ги развиваме", изтъкна Димитров. Той разкри, че в инвестиционната програма са включени също скейтпарк и изграждане на манеж за рехабилитация и терапия на деца с увреждания и проблеми в развитието. "Ще завършим обновяването на стадион "Спартак“ и планираме да доизградим залата за гимнастика в кв. "Младост“, каза още кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ.

Той припомни, че в годината, когато Bapнa e Eвpoпeйcĸи гpaд нa cпopтa, в общинския бюджет бяха заделени нaд 14 млн. лeвa за изгpaждaнeтo нa чиcтo нови спортни инфраструктурни обекти. "Строителство на голям мнoгoфyнĸциoнaлeн ĸoмплeĸc тече в paйoн "Bлaдиcлaв Bapнeнчиĸ", а на улица "Студентска“ се обособява модерно пространство за различни видове масов спорт. На площ от 6 дка в кв. "Виница“ съвсем наскоро започна изграждането на парк със спортни съоръжения“, отчете Димитров и допълни, че след изграждането им възможностите за спорт и отдих значително ще се разширят.

Сериозно обновление претърпяха също спортните и детските площадки. Изградени бяха десетки нови съоръжения, а тази година продължава работата по нови игрища в 18 училища. "Модерните комплекси и площадки са една от предпоставките да запалим децата спортуват. Като съдя по активността, мисля, че успяваме“, коментира кандидатът на ГЕРБ за общински съветник.

По думите му политиката на общината е да насърчава масовия спорт. Част от нея е възобновяването на ученическата купа от дирекция "Спорт“. "В състезанията всяка година участват около 4000 ученици от I до XII клас. Друга основна изява за подрастващите остават ученическите игри, привличащи ежегодно над 3000 деца от 40-50 варненски училища. За по-малките ученици организираме спортните състезания "Бързи и сръчни“ с около 500 участници от I до IV клас“, каза още Димитров и припомни, че Варна е домакин и на студентска универсиада и турнири "Купа 8 декември“, в които участват стотици студенти от шестте варненски университета.

"Цифрите са показателни за мащабите на инициативите. Но по-важното е, че те провокират интереса на децата и младите хора на Варна към спорта. Имайки предвид, че за част от тях спортът може да се превърне в начин на мислене и начин на живот, това ни дава допълнителен стимул да надграждаме“, коментира Димитров.

Той припомни, че общината осигурява подкрепа и на спортните клубове. "Всяка година по ясно разписани правила подпомагаме финансово над 70 спортни клуба, за които от градската хазна се отпускат около 450 000 лв. Според наличната специализирана спортна база, с която общината разполага, 58 спортни клуба ползват съоръженията безвъзмездно. Стараем се по всякакъв начин да им осигурим спокойна среда за развитие“, посочи Кристиан Димитров.

Той отчете, че в рамките на 4 години по програма "Спорт“ са отпуснати над 6,3 млн. лева, като само през тази година сумата е в размер на 2,135 млн. лева. Реализираните събития са над 670. "Данните ясно показват ангажимента на общината към варненския спорт и утвърждаването на морската столица като основен спортен център в страната. Спортните успехи на варненските таланти също ни задължават да работим изключително последователно за спорта“, посочи Кристиан Димитров – кандидат от листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.

Виж коментарите (1)

Още по темата (245):
17.12.2019 В Бозвелийско недоволстват: Не искаме нови избори, искаме си избрания кмет
16.12.2019 Съдът си каза думата! Изборът на кмет за Бозвелийско е недействителен
10.12.2019 Експертизите потвърдиха: При изборите за кмет в Бозвелийско е използвано невидимо мастило
04.12.2019 Нова дата за делото за избор на кмет в Бозвелийско заради закъсняла
експертиза
04.12.2019 Съдът потвърди избора на Петя Проданова за кмет на "Приморски"
30.11.2019 Кой колко изхарчи на "Местни избори 2019"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).