Министърът на културата ще посети провадийските солници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:54 / 20.09.2017
1818
Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен обект в Европа - Провадия-Солницата (5500 - 4250 г. пр. Хр.), съобщава пресцентърът на министерството. 

Министър Банов ще провери хода на реставрационните и консервационните работи в обекта в двора на "Провадсол" АД край Провадия. Дейностите се извършват с подкрепата на Министерството на културата, припомнят от ведомството.

Археологическият комплекс, който включва солодобивен център и некропол, се проучва от 2005 г. от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей към БАН и Историческия музей в Провадия, с участието и на други български и чужди специалисти. Ръководител на екипа е чл.-кор. проф. Васил Николов, припомня Дарик.

Проучванията вървят едновременно с теренната консервация и реставрация на каменните структури, предимно на каменната крепост, построена в началото на късната каменно-медна епоха - около 4600 г. пр. Хр. По време на теренното проучване обектът се радва на многобройни посетители, а за 22 септември т.г. се подготвя Ден на отворените врати.

Праисторическият солодобивен и градски център предоставя информация за откритата преди 7500 г. и практикувана до днес технология за получаване на сол чрез изваряване на разсол (солена изворна вода), за фортификацията и икономиката на района по долното течение на Провадийска река и край Варненските езера.

Необходимостта от отбрана и опазване на най-голямото богатство на онази епоха - солта, довежда до построяването на каменна крепост с отбранителни стени, високи 4-5 м., около 4700 г. пр. Хр.

Трите етапа на праисторическата каменна крепост Провадия-Солницата (4700 - 4250 г. пр. Хр.) представят нововъведения в крепостното строителство, които доскоро се считаха за открития на много по-късно време.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).