Младежи ще се учат да пресъздават сетивно Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:28 / 01.08.2017
1676
В рамките на шест дни младежи от Варна, на възраст между 15 и 35 г., ще се учат как да интепретират и представят сетивно културното наследство на Варна.

Методологията за това е с вече утвърдено know-how. Тя е разработена от Асоциация за култура, етнология и антропология "Медиатор", създадена през 2013 г. от студенти по етнология в Пловдивския университет "Пайсий Хилендарски.

Участниците в интерактивната работилница ще получат умения за сетивното представяне на културното наследство на Варна, както и ще се докоснат до света на незрящите и техните затруднения. Младежите ще дискутират начините на достъп до градското културно наследство.

За целта те ще се включат в четири вида интерпретативни лаборатории: тактилна, която предполага допир на настилки, фасади, природни обекти и др.; аудио-визуална, при която културното наследство на Варна ще бъде пресъздавано посредстовом снимки, видео, рисунки, графити; обонятелна и вербална, при която ще се учат да разказват истории.

Работилница ще бъде между 28 септември и 3 октомври. Тя ще приключи с интерактивна изложба, която ще бъде представена на 3 октомври.

"Усети града" е специален метод, който насочва вниманието към различни интерпретации на градското пространство и неговото културно наследство. Той е част от организираните маршрути "Усети града" в страната, които са създадени след продължително антроположко и етноложко изследване.

Асоциация "Медиатор" използват и прилагат своята сетивна методология вече четвърта година и имат реализирани интерактивни обучения и маршрути в Пловдив, Стара Загора и с. Аспарухово, област Варна.

Желаещите младежи могат да заявят участието си до 18 септември на https://goo.gl/forms/z63XEqUKDQ29QsUa2.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).