Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младежи в неравностойно положение от Варна откриха приятели и трудова заетост в бистро "Академика"
Автор: Пламена Николова 17:53 / 15.06.2022Коментари (0)2771
Бистро "Академика“ във ВУМ-Варна отбеляза първия си рожден ден днес, предаде репортер на Varna24.bg.

"Академика – ВУМ“ е пилотен за България проект за социално развитие и устойчиво и здравословно хранене, разработен и иницииран съвместно от Висше училище по мениджмънт и Международен колеж. В рамките на проекта, реализиран по договор № 01- ЦЗЗ /03.08.2020 г. с финансовата подкрепа на Агенция за хората с увреждания, бе изградено и отвори врати ново и модерно бистро в центъра на Варна, чиято дейност и активности стимулират здравословен начин на живот и здравословно хранене.  

Именно бистро "Академика“ се превърна в дом на Център за защитена заетост “Кредо“ – първи във Варна и втори в България център, осигуряващ адаптирано и защитено работно място, както и съпътстващо обучение за хора в неравностойно положение.

Благодарение на положените труд, постоянство и огромно желание от страна на всички ангажирани екипи, вече една година 15 ентусиазирани младежи с обективна възможност и желание работят в среда, която им предоставя оптимален шанс за реализация на квалификацията и потенциала им. С тяхната подготовка активно се занимава група от преподаватели и ментори – професионалисти в различни области, които осигуряват трудово наставничество, психологическа и социална подкрепа, медицински услуги, възможност за професионално обучение в областта на кулинарните изкуства, обучение по чужд език и обучение за изграждане на личностни умения.

Петнадесетте младежи свикват бързо с работата в областта на кулинарията и ресторантьорството и се грижат с внимание и желание за всички посетители на бистрото под ръководството на своите ментори и наставници. Специалисти в различни области помагат за оптимална възможност при реализацията на потенциала им, както и да повишат качеството им на живот и развитие и да трупат опит в социална среда.

Освен социалната ангажираност и осигуряването на работни възможности за хора в неравностойно положение, в основата на проекта са екосъобразното потребление на ресурси, устойчивия начин на живот, здравословното хранене и цялостното устойчиво присъствие в обществения живот. 

Бизнес-моделът възлага на създадения екип разнообразни функции като приготвяне и продажба на храна, административни услуги, отговаряне за различни помещения, възлагане на отговорности, маркетинг, отглеждане на билки и подправки в градски условия, грижа и обслужване на клиенти, сервиране и ресторантьорство – сфери, в които Висше училище по мениджмънт отдавна се е доказало като име в индустрията на бизнеса, хотелиерството и ресторантьорството.

Работните позиции, които заемат младежите по проекта са отговорник търговска зала, помощник-готвачи, пекари, озеленители и са съобразени с възможностите, които всеки един от тях притежава.

Така участниците всеки ден подобряват своята професионална пригодност и социалния си статус и ще получат възможност да продължат да работят и след края на проекта. В дългосрочен план това означава промяна в обществените нагласи и приемане на хората с увреждания като пълноправни членове на обществото. 

Не на последно място, чрез проекта се цели да се подобри информираността на обществото за възможностите на хората с увреждания и преодоляване на негативните стереотипи. 

Повече за проекта ще научите във видеото от психоложката Галя Койчева и самите младежи.




Още по темата: общо новини по темата: 17
12.10.2022 »
07.10.2022 »
03.10.2022 »
03.10.2022 »
02.10.2022 »
01.10.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: