Младежът, членуващ в над 100 групи с радикални интереси, се е канел да подпали синагогата във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
14:17 / 25.06.2021
2728
Момчето, задържано при опит да подпали храм във Варна е на 17 години, стана ясно от съобщение от пресцентъра на полицията, изпратено до Varna24.bg.

Младежът е задържан от криминалисти на областната дирекция и колегите им от Трето РУ.  На 23 юни, около 17:25 часа е подаден сигнал за засечено съобщение през интернет приложение със заплаха за палеж на местната синагога.

В резултат на предприетите незабавни оперативни действия разследващите влезли в дирите на подателя. По случая е образувано досъдебно производство и събраните доказателства са предадени на прокуратурата, информират от полицията.

Както медията ни информира, Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство за престъпление по чл. 356а от НК – приготовление за извършване на палеж на сграда, инвентар, стоки или друго имущество, като в случая става дума за религиозен храм.

На 23 юни 2021 година, по време на извършен мониторинг със специализирани  софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи, било засечено съобщение на потребител от българското интернет пространство, в което се съдържала информация за подготвян палеж на религиозен храм.

Предприети били незабавни действия по локализиране и намиране източника на това съобщение, в резултат на които е установен неговият автор – непълнолетно момче от Варна. От дома му са иззети компютърна конфигурация и мобилен телефон.

Работата по случая продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Варна. Младият варненец е привлечен към наказателна отговорност за извършеното от него деяние.

При първоначалните действия по разследването станало ясно, че момчето членува в над 100 групи с радикални интереси, което обуславя задължителна задълбочена проверка по тази линия на досъдебното производство.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).