Мрежата скочи срещу глобите за хранене на улични животни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
12:08 / 24.11.2012
2530
Природозащитни организации, техни поддръжници и граждани скочиха срещу предложената общинска наредба за глоба до 500 лева при хранене на улично куче. Новата драстична мярка беше гласувана преди ден на заседание на общинската комисия "Обществен ред и сигурност" с цел да намалеят безстопанствените животни в града. 

Ето и реакцията на обществото: "НЕ! Не хранете бездомните животни! Това е толкова нередно, колкото да изтърсите останалите трохи от трапезата си през балкона! Та нали някое врабче може да се нахрани с тях! Изхвърлете всяка останала храна от вечерята си в тоалетната!", "Те създадоха глад в държавата, то това е същото и с хората, отвсякъде събират пари, само и само да не оставят живот нито за хора, нито за кучета на българска територия..."

"Абе как ще докажат, че го храниш пък, изтървал си си рогчето на земята и толкова... това е само някакво отчитане на дейност май...", Яна Стоянова. Тя предвижда продължаване на метода "кастрирай и върни". Да, само дето има и допълнение този стар метод - "кастрирай, върни и умори от глад". Искам да попитам тези безмозъчни съветници, ако на път за вкъщи или отивайки до магазина, срещнат куче или глутница кучета, как ги предпочитат, нахранени и спокойни или освирепели от глад? Така единственото, което постигат, е да направят бездомните животни още по-опасни. Но неграмотността и неосведомеността им пречат да проумеят, че едно животно може да издържи без храна с месеци. И през тези месеци на глад може да изяде не един или двама души...", "Проблемът с бездомните кучета, котки и други животни във Франция и Италия е уреден изключително добре.

Създадени са множество учреждения за такива животни, или за изгубени и изоставени животни. Домашните животни задължително се регистрират и имат медицински картони със задължителните ваксинации, които трябва да им се направят съгласно изискванията на националното законодателство и международните стандарти. 

Специфична черта на нормативната уредба в Италия е закрилата на колониите от котки. Защитническите организации и сдружения могат да поемат грижата за местните колонии от котки, като им осигуряват грижа за здравето и условия за оцеляване. За тази цел общините си съдействат с местните санитарни служби и защитническите организации и съставят карта на местата, в които е съобщено, че има колонии от котки, и на местата, обичайно посещавани от котки. В област Тоскана гражданите, на които общините са поверили грижите за котки, са определени със специален термин - gattaio, значението на дейността им се признава изрично.

В Белгия въпросът за бездомните животни също има законова уредба. Лицата, намерили безпризорни животни, са длъжни да ги предадат на органите на общинската администрация. Те са оправомощени да настанят животното в приют, да го поверят за отглеждане или да вземат решение за умъртвяването му. Органите на местно самоуправление са ангажирани с грижата за бездомните животни и поддържането на приютите за тях и в Литва и Латвия, поясняват още запознати.


Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).