Най-много проблеми на плажа създавали тийнейджърите от западните държави

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:55 / 01.06.2016
1272
Плажни медици помагат за откриване на родителите на изгубени деца. Доста подобни случаи по плажовете във Варненско е имало миналото лято, разкри пред Дарик д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 "Света Клементина". Здравното заведение осигурява медицинското обслужване на плажовете в региона вече 11 години.

Опитът от миналото лято показва, че доста често се нарушава забраната за къпане при червен флаг. Не са малко случаите, в които недисциплинираните летовници влизат в пререкания със спасителите и плажните медици и се налага намесата на органите на реда, посочи д-р Иванов.

Културата на плажуващите по родното Черноморие като цяло нараства. Изключение правят летовниците в юношеска възраст, като най-много проблеми на плажа създават тийнейджърите от западните държави.

Под въздействие на алкохол и други опияняващи вещества хората не спазват знаците, отбеляза специалистът. Той даде за пример случай с почерпен руски турист, който 6 пъти за ден е бил ваден от водата при червен флаг.

"Жалко, че нямаме дрегери. Законът не ни позволява да извършваме тази дейност, която е присъща на други органи. Но ние също можем да го правим", изтъкна шефът на "Света Клементина". Според него точно в такива моменти е необходима плажната полиция, за която се говори от дълги години.

Лекарите, които бдят за здравето на плажуващите, настояват за промени в Наредбата за водно спасяване. Според нормативния документ някои от посочените медикаменти вече не се произвеждат и дори ги няма в аптеките. Това принуждава плажните медици да търсят по-добри съвременни лекарства.

Опитът на колегите на д-р Иванов показва, че от промяна се нуждае и изискването във всеки медицински пункт да има по 3 бутилки с кислород с обем от 5 до 7 литра. Според специалиста бутилка от 2,5 литра е достатъчна.

"Много се ядосвам, когато почнат хора от София да определят правилата за водно къпане във Варна. Не е присъщо. Все пак трябва да се запознаят с материята", коментира д-р Иван Иванов.

Благодарение на съвместните усилия на плажните медици, спасителите от БЧК Центъра за спешна медицинска помощ, през миналия сезон са били спасени десетки човешки животи и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време.

Да се пият колкото се може повече течности, като се набляга на водата и соковете. За предпочитане е да се консумират по-малко газирани напитки. След обилен обяд да се изчаква поне два часа преди влизане в морето, припомни д-р Иванов правилата за безопасно къпане.

Препоръчително е страдащите от хронични заболявания и децата трябва да стоят на плажа най-много до 11,00 часа.

Спазвайте правилата за къпане и го правете само в охраняеми зони в часовете между 8 и 18, посъветва медикът.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).