Не пропускайте да надникнете във Военноморския музей, струва си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:55 / 11.08.2017
1820
От днес във Военноморския музей може да бъде видяна изложбата с над 100 експоната с филателна стойност, свързани с корабоплаването, корабостроенето, морското образование, пътешествията и водните спортове. Тя е посветена на празника на Българските военноморски сили и на тяхната 138-а годишнина.

Редки екземпляри картички, подпечатани с печата на параходите "Борис" и "България", от началото на ХХ век са сред експонатите. Показани са и специални издания, свързани с юбилеи на Българските военноморски сили, на търговското корабоплаване и на различни морски организации и предприятия. Сред най-ценните филателни издания са пощенските картички от 1905 г. на капитан Димитър Добрев от времето, когато е бил военнопленник в лагер в Осака, Япония. Вниманието на специалистите привличат и рисуваните картички с печати от Дедеагачкото комендантство от 1915 г. и ръчно рисуваните върху стари навигационни карти проекти за картички на Иван Сакъзов (капитан на кораба "В. Левски") от голямото Горчиво езеро в Суецкия канал (1967 - 1974).

Интерес представляват марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев (1976 - 1977) и на семейство Папазови (1979 - 1981). За реализирането на темата "Филателно море" помогнаха с образци от личните си колекции и варненски филателисти.

На откриването на изложбата присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, началник Щаба на ВМС - капитан I ранг Георги Пенев, представители на местната власт, много приятели на музея и пристрастни към темата бивши и настоящи моряци.

Изложбата "Филателно море" ще остане в зала "Морски сговор" на Военноморския музей до 31 октомври 2017 г.

По повод предстоящия празник на Военноморските сили, на 13 август /неделя /, Военноморският музей обявява Ден на отворени врати.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).