Нов строеж застрашава две къщи - архитектурни паметници във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:13 / 24.03.2017
2355
Проблемът със сградите архитектурни паметници във Варна се задълбочава. Този път застрашени са две къщи, построени през 1923-та година в най-старата част на града - "Гръцката махала". Причината е строеж в близък имот, който според собствениците на старите сгради не само ще засенчи домовете им, но може да доведе до наводнения и дори срутване.

Това не е първият опит за застрояване на имота. След като се сдобива с него преди близо 16 години, собственикът прави опит да издигне 14-метрова сграда. Живеещите в близост подали жалба, която през 2008 година е отхвърлена от Варненския окръжен съд. Сега собственикът има разрешение за строеж на апарт-хотел висок 17 метра.

Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна коментира: "Разрешението за строеж е влязло в сила, обявено е по законния ред Проекта е без сутерени, с фундаментна плоча е решен, ще се копае в рамките на метър и половина, максимум два метра, колкото да се фондира."

Хора, живеещи в близките сгради са поискали съвета на инж. Казакова, която от години се бори с измененията на подробните устройствени планове на варненски квартали, направени без знанието на жителите им.

Инж. Иванка Казакова заяви: "Когато имате високо строителство в централна градска част, където го правят и по ЗУТ, отстоянията не са по 5 метра, както са в едно село обикновена къща, ами се смятат от височините на сградите, които са заварени и тази, която ще се появи."

Живеещите в квартала се притесняват от това, че домовете им ще бъдат напълно засенчени, Друг сериозен проблем са високите подпочвени води в района.

"Предвид факта, че тук наоколо всичко е подземно езеро и се дренира с години за всеки нов строеж.", коментира Михаил Матеев, съсед.

Изабела Агопян, съсобственик на една от къщите паметници го допълва: "Добре, той ще излее бетонна плоча на 1.80, а къде отива водата, която в момента дърветата всъщност поемат?"

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, повод за притеснение няма и строежът е част от нормален процес на реализиране на инвеститорски интереси.

Източник: БНТ


Виж коментарите (2)

Още по темата (19):
16.06.2021 Преизграждат фасадата на "Къщата с папагалите"! Арх. Бузев: Ще следя за изпълнението на проекта до последния детайл!
29.04.2021 Огромна кооперация "изяде" "Къщата с папагалите" във Варна
30.01.2020 Кметът: Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкът на един от символите на Стара Варна
15.11.2019 Започна ремонт на емблематична сграда във Варна, разпадаща се от години
30.09.2019 Събориха фасадата на "Къщата с папагалите" във Варна
08.08.2019 Уникално: Вписват "Къщата с папагалите" във Варна в модерна нова сграда
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).