Общината готова да вземе техникумите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 06.10.2010
10305
Община Варна е готова да поеме управлението и стопанисването на професионалните гимназии на територията й. Позицията си тя е заявила и в писмо до Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). То е подготвено по молба на просветното ведомство, което пък проучвало какви са нагласите в тази насока в общините, поясни ресорният зам.-кмет Коста Базитов. Посочили сме, че сме съгласни професионалните учебни заведения да минат на общинско подчинение. Желанието ни обаче е преди това да се случи те да бъдат оптимизирани, каза зам.-кметът. Същевременно той изрази съмнения, че последното може да се реализира в действителност. Вижданията на местната власт са, че оптимизацията на бившите техникуми отново ще бъде поверена на общините.

Основен инициатор и изпълнител на първия етап от оптимизацията на образователната система във Варна, който засегна основни и средни училища, бе общината. Тогава се роди обществено недоволство, но към днешна дата отзивите от оптимизирането са повече от положителни. За професионалните гимназии пък бе изнесена информация, че са с пълняемост около 30%. Това според председателя на образователната комисия към местния парламент Радослав Коев дава възможност в тях да бъдат настанени подготвителни групи. Зам.-кметът по образованието обаче не конкретизира какви точно са вижданията на местната власт за базите на професионалните школа.

Всъщност местната администрация вече е отправяла искания две професионални гимназии - по дървообработване и по строителство, да минат на нейно подчинение. Отговорът бе отрицателен. Преди време искането за гимназията по дървообработване бе подновено.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).