Общината планира ръст на някои такси за технически процедури

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 09.05.2012
557
Докато ударно внедрява електронни услуги, община Варна планира ръст на някои такси за технически процедури. Промените са предвидени в проектонаредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предлаганите корекции са публикувани на общинския сайт. От тях става ясно например, че таксата по производства за настаняване под наем, продажби, замени или учредяване на вещни права върху общински имоти скача от 10 на 30 лв. за нежилищните и от 5 на 15 лв. за жилищните имоти. За издаване на скица за имот пък се предвижда въвеждането на такса за експресна услуга - до 3 дни, за която ще се плащат 45 лв.

Досега имаше възможност за бърза услуга до 5 дни, която излизаше на гражданите 30 лв. Срокът за издаване на скица с указан начин на застрояване пък се увеличава от 7 на 14 дни. В мотивите на администрацията се отчита, че досегашният едноседмичен период е бил твърде кратък за спецификата на работата.

Срокът за разглеждане на становища и документи на строежи по чл. 147 от ЗУТ, който досега беше 30 дни, става 14 дни. За сметка на това за обработката на искания, молби и жалби, свързани с оценка на сгради и подобрения върху земи в и извън границите на урбанизирани територии, срокът се удължава от 20 на 30 дни, а таксата скача от 14 на 20 лв. Напълно отпада опцията за 5-дневна услуга срещу 42 лв. Изготвянето на оценката е свързано с независим експерт (външно лице), уточняват от общината в мотивите си за промяната.

След жалба в Административния съд обаче са на път да паднат таксите за учредяване на право на преминаване през чужд поземлен имот за издаване на разрешения за строеж за проводи на инженерната инфраструктура. За прокарването на кабели корекциите предвиждат да се плащат не по 12 лв. на линеен метър, а по 2,10 лв., за водопровод и канализация цените падат от 21 лв./л.м на 3,50 лв., а за топлопровод и газопровод от 30 лв./л.м на 4,90 лв.

Дали предложенията ще влязат в сила, ще реши Общинският съвет. Неотдавна той поряза плановете за почти двойно увеличение на такса "Смет".

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).