Опитаха да накарат ръководството на "Паркинги и гаражи" да подаде оставка, но не успяха

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:08 / 29.05.2012
2756
С 11 гласа "за", един "против" и 11 "въздържал се" предложението на няколко общински съветници бордът на фирмата "Паркинги и гаражи" да подаде оставка не се прие. То обаче ще бъде внесено за разглеждане и гласуване на общинска сесия. Общинарите от комисията по собственост и стопанство решиха да бъде прекратено участието на фирмата в командитното дружество "Транспортен център за мобилност", предаде Дарик.

Дружеството е създадено преди около година и то е дъщерно на "Паркинги и гаражи", вписано е в Тръговския регистър и е собственост на фирмата 100 процента, обясни пред съветниците от четири общински комисии Мирослав Михов - председател на Съвета на директорите на "Паркинги и гаражи". То било добър вариант да се организира Синята зона във Варна, тъй като общинската фирма имала задание да я организира, но без да й се отпуснат пари за целта. "Разходите по очертаване на Синята зона са поети изцяло от командитното дружество, а общината и "Паркинги и гаражи" са изразходили за това нула лева", каза още Михов.

Общинският съветник от "Нашият град" Владимир Тонев посочи, че по негова информация командитното дружество в никакъв случай не е дъщерно. "100 процента от капитала му е на "Паркинги и гаражи", но в същия момент това е командитно дружество АД с неограничено отговорен съдружник - това е Центърът за мобилност АД, и с ограничено отговорен съдружник - това е Община Варна в лицето на "Паркинги и гаражи", обясни Тонев. Той поясни още, че според клауза в договора дивидентите се делят наполовина, след като неограничено отговорният съдружник си върне средствата.

От думите на съветника стана ясно още, че от договора на дружеството е видно, че "Паркинги и гаражи" няма думата при управлението и вземането на решения. Освен това въпросното дружество е създадено в противоречие с общинска наредба. Тонев обърна внимание и на това, че то няма право да определя такси като тази от 250 лв. за служебен абонамент за паркиране, които са в ресора на местния парламент.

Според Борислав Гуцанов от БСП дружеството е създадено с цел средствата от Синята зона във Варна да не влизат в местната хазна. Той попита и с чие право "Паркинги и гаражи" създава командитно дружество без знанието и одобрението на Общинския съвет.

Депутатът Емил Радев обясни пред съветниците, че предстои приемането на Закона за публично-частното партньорство, който ще прекрати подобни порочни практики и създаването на такива дружества няма да бъде възможно. Той коментира, че за 20 години у нас са съществували не повече от 25 такива.

Към края на миналата година "Паркинги и гаражи" е на загуба с 3 хил. лв, отчете Мирослав Михов. Той предложи на съветниците да не бъде освободен от отговорност предишният борд на директорите на фирмата заради непризнати от одита 10 хил. лв. разход за реклама. Помощник-одиторът Христина Драганова посочи, че в касата й има налични 58 хил. лв. Въпреки това стана ясно, че "Паркинги и гаражи" дължи пари за осигуровки, данъци и към доставчици. Тя разкри още, че командитното дружество "Транспортен център за мобилност" е направило дарение на общинската фирма от 10 хил. лв. под формата на дялове.


Виж коментарите (0)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).