От НАП-Варна отчетоха успешна лятна кампания, запечатаха над 50 обекта

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:21 / 14.09.2022
820
Успешно приключи лятната кампания на НАП за проверки в търговските обекти по Черноморието, която стартира в началото на юли и продължи до края на летния сезон.

В проверките се включиха екипи от звеното за фискален контрол от вътрешността на страната и представители на МВР, Агенция "Митници“, Главна инспекция по труда и други.

Преди старта на кампанията, мобилни екипи от НАП раздадоха брошури с информация за правата и задълженията на търговците в над 470 търговските обекта по Северното Черноморие. Фискалните инспектори патрулираха, за да съберат  надеждна и достоверна информация за дейността на барове и ресторанти във Варненска област.

За периода юли – август са извършени 810 проверки и над 380 наблюдения от Фискалните контрольори, предимно на складови бази за търговия на едро с хранителни стоки, плодове и зеленчуци, ресторанти, разположени в крайморските курорти. Съставени са общо 320 акта за различни нарушения, като на 52 обекта е наложена принудителна административна мярка "запечатване“.

Публичните изпълнители на НАП, съвместно с фискалните контрольори иззеха над 132 000 лева от касите на търговски обекти, които имат просрочени публични задължения, но отказват да ги погасят доброволно. Наложен е запор върху парични средства на 162 длъжници, като двама от търговците са внесли в бюджета значими суми, съответно 15 000 лева и 26000 лева.

До налагането на тази крайна мярка се стига, след като длъжниците разполагат с парични средства и обороти, имат възможност да погасяват просрочените си задължения, но не го правят доброволно. Практиката показва, че след първото посещение на служителите на НАП, повечето търговци предприемат действия за обезпечаване на дълга и изплащането му.

"Съвместните проверки на фискален контрол с публичните изпълнители от дирекция "Събиране“ ще продължат и след приключване на лятната кампания, тъй като резултатите показват, че по този начин се повишава фискалната дисциплина.

С всяка година нарушенията на данъчното законодателство по Северното Черноморие намаляват, което се дължи на партньорския подход от страна на НАП и целогодишния контрол, който осъществяваме. Преди да пристъпим към контролни действия, ние информираме търговците за техните задължения при отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, за да се избегне налагането на глоби и запечатване на обекти“, заяви териториалният директор на НАП Варна Властиана Николова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).