Откриха изложба с варненското златно съкровище в Дордрехт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:21 / 28.10.2016
887
Изложба "Най-старото злато на човечеството" с богатствата от Варненски халколитен некропол (4600-4300 г. пр. Хр.), бе открита днес в град Дордрехт, Кралство Нидерландия, от зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев, зам.-министъра на икономиката на България Любен Петров, кмета на Дордрехт Арно Брок, и посланика на Кралство Нидерландия у нас - Н. Пр. Том ван Оорсхот. Проявата е част от събития, посветени на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрех. Изложбата показва 1836 предмета, обединени в 14 каталожни единици, представени от фонда на РИМ - Варна. Освен накитите, сечивата и съдовете от некропола, с отделни експонати присъства и каменомедна епоха на Варненския край.

В началото на ноември музеят в Дордрехт ще гостува в морската столица със своя колекция, която ще покаже разцвета на холандския град пред XIII-XIV век. Размяната на богати колекции има за цел да затвърди и развие културните връзки между двата града. В рамките на 15-годишнината от установяване на контакти между тях, в Дордрехт се проведе и международен бизнес форум с участието на над 50 компании от морския сектор от Варна и района на Дордрехт.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).