Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Павел Димитров: Щом моят премиер казва, че Бургас изпреварва Варна, аз му вярвам
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 11.10.2012Коментари (0)1903
©
От края на юни Павел Димитров вече не е областен координатор на ГЕРБ във Варна. Неговият мотив да слезе от поста на местен лидер беше успокояването на страстите в партийната структура. Докато новото ръководство на ГЕРБ - Варна, се структурираше, Димитров имаше достатъчно време да погледне свършеното и несвършеното досега от партията. Народният представител прие поканата да сподели как вижда Варна от новата си, по-спокойна позиция.

- Как Ви изглежда градът от леко дистанцираната позиция на вече бивш лидер на ГЕРБ - Варна ? Има ли промяна в гледната Ви точка към случващото се тук?

- Естествено, че има промяна в гледната ми точка, но въпросът Ви е леко провокативен. Тъй като очаквам и следващите Ви въпроси да са такива, още в началото ще заявя: Не очаквайте от мен различно отношение към партия ГЕРБ и към колегите си в нея, нито да почна да говоря срещу тях! Аз съм член на тази партия, депутат от нея и, не забравяйте, неин учредител. За седем години, не сам, а с екипа, който създадох, сме градили "тухла по тухла" структурата на ГЕРБ във Варна, понякога дори и в движение. Не ми е безразлично какво се случва с тази структура. Освен това, за годините, в които аз и екипът ми ръководехме ГЕРБ, нямаме загубени избори във Варна. Припомням, на предните парламентарни избори - 8 депутати; на местните - 16. Тоест, удвояваме резултата! Сега обаче наистина съм по-спокоен и имам вече време да мисля, дори да се върна назад, да видя някои грешки. Посоката обаче е правилна.

- Моят въпрос беше по-скоро за това как виждате Варна от тази по-спокойна гледна точка, а не как Ви изглежда структурата на ГЕРБ в момента...

- Аз съм депутат и като такъв не разполагам с информацията, която има изпълнителната власт. Но щом моят премиер казва, че Бургас изпреварва Варна, аз му вярвам. А и то се вижда, че като че ли има застой в развитието на града. И аз се надявам, че правителството, държавата ще помогне да бъде по-добре за варненци. Давам пример веднага - копката, която направи министър Атанасова. Това са 18 милиона, с които по проект на регионалното развитие ще се направи един изключително модерен онкодиспансер, с два линейни ускорителя. Хората няма да ходят в Истанбул, няма да ходят в Италия, да плащат луди пари, а ще могат тук да се лекуват.

- Хората обаче няма как да не останат с впечатление, че в годините, в които ГЕРБ печели изборите, Варна отстъпва от позициите си и причината за това е забавянето на бизнеса. И ако не са доволни, то не е от това, че държавата на прави нищо за града, а защото не се прави нещо добро за бизнеса тук. Споделяте ли тази гледна точка?

- Вижте, много са сложни тези взаимоотношения - правителство, държава, политика, бизнес... Няма бяло и черно. Има до известна степен истина, в това, което се коментира, но смятам, че правителството, което преодоля известни трудности да запази финансовата стабилност на държавата, сега ще отдели повече внимание на бизнеса. Знаете, в началото беше трудно да си изплатят задълженията към бизнеса и това повлия не само на Варна, а и на държава като цяло. Смятам, че процесът е регулиран и това ще се усети.

- Като че ли в момента не е много ясно какво ще се случва с пристанище Варна. Вие поехте предизборен ангажимент за концесиониране на порта, но нещата се бавят. Какво всъщност става по този въпрос?

- Нещата за пристанището са категорични, концесия ще има. Върви се в тази посока, но самият аз бях изненадан колко тежки и бавни са тези процедури. Продължава да се търси най-добрият вариант за концесия. Ако се върнем назад и си спомним проведените срещи, с бизнеса, с неправителствени организации, ще се сетите колко спорове възникнаха тогава. Едни база за отдаване на пристанище-изток, другите - за запад, третите бяха да се отдадат двете заедно. Това нещо и до този момент не може да се избистри, кое е най-доброто. Оказа се, че пристанище Варна-запад е печелившо. За фирмите със заводи в Девня е от голямо значение да не се отдава това пристанище, не и цялото, за да не се вдигнат таксите, които плащат. Иначе има много сериозни оператори, които проявяват интерес - европейски, вече и китайски. Така че работи се, но все още има спорове.

- Всички тези фактори не правят ли задачата на ГЕРБ да защити на избори позицията си във Варна прекалено сложна?

- Макар че вече не съм лидер на организацията, наблюдавам процесите и виждам, че се проявява сериозна активност по въпроса с проектите, което е най-важното. Проектът за градската мобилност, за пречиствателната станция на Златни пясъци, някои инфраструктурни обекти - това са няколко мащабни проекта, върху които трябва да се работи. Най-сетне ОУП-ът се реализира. Това е едно от най-мащабните неща, които вече се случиха и които трябва да привлекат инвеститорите - това показва и теорията, и практиката. Ако тези неща се реализират до изборите, това ще покаже на варненци, че ние заслужаваме това, което сме постигнали до момента.

- А ако не се случи преди изборите? Ще ги изгубите ли?

- Е, чак да ги изгубим... Аз не виждам алтернатива на ГЕРБ във Варна. Ние успяхме, така да се каже, да притиснем в ъгъла основните конкуренти - БСП, ДПС, "Нашият град" ... Виждате, при тях съветниците са от шест на три... ДСБ - също, "Атака" почти я няма...

- Интересно, че споменавате "Нашият град" като конкурент, както и ДПС. Със съветниците им в местния парламент по-скоро си сътрудничите...

- Аз имам предвид парламентарните избори.

- Но "Нашият град" няма да участват на тях?

- Е, те може и да не участват, но все пак са фактор, понякога накланят везни.

- Да обобщим, доволен ли сте в крайна сметка от развитието на Варна?

- Не съм доволен. Не съм доволен и ако ме питате какво мисля да правя по-нататък, това е да работя за доброто на този град. Като депутат мога да помогна най-вече чрез контактите си с министрите. Това ще ми е приоритетът преди изборите. Не може да философстваме много и да мислим сложни неща. Та са прости - проектите трябва да се докарат докрай. Трябва и по-голяма активност, както от общинската администрация, така и от новото областно ръководство на ГЕРБ, за да се реализират нещата.

- А нормална ли е ситуацията, в която министри критикуват често кмета Кирил Йорданов, но той като ваш кмет да получава пълната подкрепа на местната структура на ГЕРБ?

- Той е наш кмет, няма как да не се ползва от подкрепата ни. Но все пак нека припомним, че живеем в демократично общество. Трябва ли всичко да се замазва, когато има пропуски? Когато има такива, те трябва да се показват на човека, дори той е кмет от ранга на Кирил Йорданов.

- А виждате ли след това корекция от негова страна?

- Надявам се, очаквам да я видя. Например какво ще направи по тези критики, които премиерът му е отправил. Очаквам повече активност.

- Един конкретен въпрос - какво стана с естакадата над свлачището Трифон Зарезан? Това беше ваш сериозен предизборен ангажимент.

- Изпитвам известно разочарование по този въпрос. Тук вече ще критикувам общината. Мисля, че самата община показа, че не е готова за такава естакада. Аз поръчах този идеен проект. Тя нямаше да струва много, 12-13 милиона. Но като че ли общината просто нямаше желание за такъв проект. Освен това възникнаха спорове за това дали естакадата е удачно решение, че може и да не издържи и също да се свлече. В крайна сметка почувствах, че и премиерът се дезинтересира от проекта. А всъщност общината нямаше готовност да иска решаването на този проблем. А преди това и той, и аз бяхме на мнение, че това ще е нещо добро за Варна.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (582) 19%
Пълна трагедия (1620) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: