Подобряване на бизнес средата обсъждаха IT специалисти във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:03 / 16.02.2017
1299
Среща под надслов "Подкрепа за подобряване на бизнес средата за развитие на IT индустрията" се проведе днес по инициатива на Община Варна със съдействието на сдружение ИКТ Клъстер Варна. В проявата се включиха представители на повече от 25 фирми. Целта е да се обсъдят перспективите в сектора, политиката относно кадрите - подготовка, търсене, предлагане, сътрудничеството между браншовите организации и съвместните научни проекти в полза на бизнеса, обясни Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна.

 

Предимствата за развитие на бизнес средата са свързаност на града, развита инфраструктура и наличието на офиси клас А. В морската столица има 6 университета, 4 научно-изследователски института, които имат кадрови научен потенциал, обясни той. Зам.-кметът допълни, че повишаването на ефективността на иновациите и научните изследвания, подкрепата на високотехнологичните производства са включени в приоритетите на Общинския план за развитие за периода 2014-2020 г. Той представи накратко и софтуерните продукти, които ползва Община Варна - 11 електронни услуги за граждани, частична дигитализация на документите от ЕСГРАО, електронен прием в детските градини и ясли и пилотно в училища, програми за връзка на дирекция "Местни данъци" и КАТ, за таксиметров превоз на пътници и др.

Доц. д-р Галина Момчева, председател на ИКТ Клъстер, презентира приоритетите на организацията, която обединява фирми от сектора. Тя заяви, че информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ трябва да бъде добавен като приоритет за Североизточния регион. По време на форума, бяха обсъдени идеи за развитието на Варна като Smart City /интелигентен град/, създаването на фонд за подпомагане на стартиращ бизнес в сектора, с цел да се спре изтичането на IT кадри към чужбина,и други.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).