Показват Паметника на кирилицата в Археологическия музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:39 / 23.12.2016
846
Часове преди да отпътува за Антарктида, Паметникът на кирилицата ще бъде изложен във фоайето на Варненския археологически музей. В 12.00 часа Игор Лазаренко, завеждащ музея, ще положи пръст от Варна в основите му, съобщава Дарик.

Паметникът може да бъде видян в музея до 14:00 часа. По-късно той ще бъде превозен с товарен самолет до най-южния град на Чили - Пунта Аренас, а след това с кораб и с малки лодки до бреговете на ледения континент.

Българи и монголци ще издигнат Паметник на кирилицата на Антарктида. Монголия е една от малкото неславянски държави, които пишат на кирилица. Най-трудно ще е превозването на паметника до там, каза директорът на Българския антарктически институтпроф. Христо Пимпирев. Той, заедно с 10 полярни изследователи заминава на 6 януари, а това ще е 25-та юбилейна Антарктическа експедиция. Паметникът изобразява част от буквите. В него ще има вградени капсули с пръст от София, Варна, Велико Търново, Плиска, Преслав, както и от гроба на хан Кубрат.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).