Помните ли сладура Енчо? Още няма ЕГН и шанс за осиновяване

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
11:27 / 26.05.2017
13599
Помните ли малкото сладко момченце, което беше подхвърлено на 24 юни 2016 г. на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. "Владислав Варненчик" във Варна?

Детето, което вече е на около година и половина все още пребивава в Дома за медико-социални грижи в кв. "Виница" и все още към него се обръщат с името Енчо, защото бил намерен около Еньовден.

Малкия чаровник обаче все още няма ЕГН и съответно шанс да попадне в приемно семейство или да бъде осиновен, съобщи за Varna24.bg Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" във Варна.

"Все още нямаме никаква обратна връзка от полицията. Трябваше да бъде направена ДНК-експертиза, която да докаже родството на малкото момченце с неговата майка. Писахме няколко писма, много се проточи това досъдебно производство. Ще изискаме официален отговор от прокуратурата, защото времето минава, детето няма ЕГН. Това го лишава от възможността да се ползва от всички социални и здравни привилегии. Не може да попадне в приемно семейство, нито да бъде осиновено, а знаете, че с напредването на възрастта шансовете му намаляват", коментира г-жа Конукова. 

Както вече стана ясно истинското име на Енчо е Рамадан, но никъде не е вписан официално така. Той е роден в Германия и е деветото дете на жената, която се сочи за негова майка. 

Неговите 8 братчета и сестрички са пръснати не само в страната, но и в чужбина. Едно от децата е при родителите на майката, второ, при родителите на един от бащите. Шест деца са дадени за осиновяване, като едно от тях в чужбина.  

Стана ясно още, че майката на Енчо е с лека умствена изостаналост. Пред полицаите майката дала мъгляви обяснения, че оставила бебето за малко, докато си свърши някаква работа и после забравила къде го е оставила.

Едва след като приключи работата на полицията малкият Енчо ще има акт за раждане и ЕГН, ще получи и свое официално име, ще има право на придобивките, които осигурява социалната и здравната ни система.

"Малкият се развива чудесно, не боледува, здрав е, в отлична форма. Ние си го наричаме Енчо и детето се чувства добре тук. Вече произнася първите си думички и тича. Всички ние сме привързани към него, както и към всички останали дечица, за които се грижим, и се надяваме когато приключат процедурите детето да намери добро семейство", сподели за Varna24.bg директорката на Дома във "Виница" д-р Стефка Джанкова.


Виж коментарите (5)

Още по темата (11):
07.11.2017 Малкият Енчо-Рамадан вече си има дом и семейство
21.09.2017 Добрата новина: Сладурът Енчо-Рамадан скоро ще има семейство!
09.02.2017 Драмата е пълна: Енчо се оказа Рамадан! Майка му изоставила друго свое дете в чужбина
01.02.2017 Доказват с ДНК проба родството между майката и подхвърленото бебе във Варна
09.11.2016 Появи се майката на подхвърленото във Варна бебе
31.08.2016 Настаниха подхвърленото във Варна бебе в приемно семейство
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).