Поредни протести в защита на Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:52 / 23.07.2012
1968
Днес варненци организират пореден протест за Морската градина. Той ще започне в 18:30 ч. пред Община Варна. В 18:00 ч. и в София на пл. "Княз Александър I",между Министерски съвет и Президентството, ще има подобен протест за защита на варненското бижу.

Организаторите призовават: Носете плакати и цветя. Да покажем, че ще отстояваме правата си смело, упорито и спокойно!

Нека искаме открито реални неща.

Протестите са по случай навършването на три години от първата протестна декларация от граждани и граждански организации до премиера и Главния прокурор за пълна ревизия на извършената продажба на крайбрежната зона на Варна в Морската градина.

За съжаление тези три години не стигнаха на институциите да се справят с казуса. Автомобили шарят безпрепятствено из целия парк. Министерството на регионалното развитие и благоустройството още търси проведената от самото него проверка и не може да я представи пред обществото. Прокуратурата не е разгледала нито един от подадените й от нас сигнали за нарушения. Областният управител, кметът и Общинският съвет на Варна дори искат да изключат крайбрежната територия от Морската градина, оправдавайки се с централната власт. Бойко Борисов обаче продължава да мълчи по този въпрос. Всъщност на 16.07.2012 г. Бойко Борисов чрез администрацията на Министерски съвет назначи 4 нови проверки, 2 от които следва да се извършат съответно от областния управител и кмета на Варна, и сега чакаме с нетърпение те да потърсят гражданските организации, за да им съдействаме с наличните документи и аргументи.

Ето защо, за да помогнем на приличащите на изпаднали в нокдаун институции да се ориентират, на протеста ще отправим и следните конкретни искания:

1. Искаме да бъдат възстановени официално границите на цялата Морска градина - от булеварда до морето и от вълнолома до Почивка.
Това означава Общински съвет - Варна да гласува решение цялата крайбрежна територия - скатът, алеята и плажът, да си останат неразделна част от Морската градина.
Ако кметът и Общинският съвет не са съгласни, ще поискаме местен референдум по този изключително важен въпрос.


2. Искаме среща с премиера Бойко Борисов, за да се убедим, че е запознат с нарушенията при продажбата на крайбрежната зона на Морската градина и да чуем най-сетне неговото становище.

3. Незабавно да се възстанови крайбрежният скат и отнетата паркова площ от него чрез връщане на отнетата земна маса и залесяването му отново с едроразмерна дървесна растителност.

4. Пълна забрана на достъпа на МПС в Морската градина, безплатен автомобилен достъп да има до плажа по крайбрежната алея в отсечката от Почивка до Втора буна.
Ако кметът и Общинският съвет не са съгласни с безплатния автомобилен достъп само до Втора буна, искаме местен референдум по този въпрос - дали и до къде точно да е достъпът.


5. Незабавна ревизия на всички строежи в Морската градина и публичност на техните проекти и разрешителни за строеж. Обектите на Крайбрежната алея да са само спортни и атракционни, без хотели, офис сгради, жилища или казина, и да са с параметри съгласно сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие (плътност 20%, кинт 0,5 и височина 7,5м).

6. Кметът да осигури незабавно изготвяне и приемане на регистър на съществуващите зелени площи както на територията на Морската градина, така и на територията на цялата община.


Виж коментарите (0)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).