Портних стартира изграждането на регионална система за управление на отпадъците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:00 / 15.12.2014
2051
Първа копка за изграждане на регионална система за управление на отпадъците направиха днес кметът на Варна Иван Портних, кметовете на общините Аксаково и Белослав - Атанас Стоилов и Живко Петров, и областният управител Стоян Пасев.

Проектът е по оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 34,4 млн. лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е 26,9 млн. лв, собственият принос на трите общини е 7,4 млн. лв., от които 93,8 % на община Варна. Системата ще обслужва Варна, Аксаково и Белослав.

Изграждането на първа клетка от регионалното депо във Въглен, с площ от 52,715 дка, капацитет 577 хил. куб. м или 401 944 тона отпадъци, трябва да стане до края на октомври 2015 г., като периода на експлоатация е 5 години.

Изпълнението на договора за безвъзмездно финансиране е до 31 март 2016 г.

Едновременно с това ще бъдат изградени инсталации за компостиране на зелени отпадъци и за рециклиране на строителни отпадъци, пречиствателна станция за отпадни води, контейнер за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата, депо за инертни материали - I етап, прилежаща инфраструктура.

"Това е много важен проект за региона, защото с реализацията му ще бъде решен трайно проблемът с депонирането на отпадъци. Благодаря на г-н Стоилов, на екипа, който работи по проекта, на министерството на околната среда и водите за подкрепата, защото имаше доста трудности и юридически казуси", заяви Иван Портних, кмет на община Варна.

Попитан дали новото депо ще доведе до промяна на такса смет, той заяви: "С моя екип отстояваме принципа да не увеличаваме местните данъци и такси. С навлизането на новите технологии обаче трябва да се мисли за варианти за по-ефективна преработка на отпадъците преди депонирането им - до 10% - 20% остатък, който също може да бъде преработван - в метан, ток. Въвеждането на по-ефективна първична преработка на боклука със сигурност ще доведе до понижаване на такса смет в общините и ще освободи ресурс, който ще може да бъде използван в сметопочистването на населените места."

Кметът на Аксаково Атанас Стоилов благодари на всички, ангажирани с проекта, и заяви, че реализирането му спасява региона от екологична криза. Областният управител Стоян Пасев пък изказа задоволство, че проблемите с нерегламентираните сметища за строителни отпадъци най-накрая ще бъде решен.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).