Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прекроиха концесиите на парка и стадиона във "Владиславово“
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 03.09.2011Коментари (0)1141
© Varna24.bg
Съветниците от комисията по собственост и стопанство прекроиха параметрите на 2 концесии - за парка и стадиона във варненския район "Владислав Варненчик". Двата проекта, които чакат своята реализация от години, получиха зелена светлина, но след корекции в изискваната по договор годишна вноска.

Промяната бе предложена от лидера на ПП "Движение Нашият град" Неделчо Михайлов, според когото поисканите за стадиона суми обричат терена да си остане гола поляна. По думите му тежестите за концесионера на спортното съоръжение са непосилни във време на криза за разлика от сделката за районния парк, която предлагала по-облекчени условия на бъдещия инвеститор. От увеселителния комплекс в местната хазна ще влизат годишно само 4% от брутните приходи, а от стадиона - 4 пъти повече, възразиха и други местни депутати.

"Размерът на вноските се базира изцяло на икономическите анализи. Разликата в концесионната вноска се дължи преди всичко на параметрите на застрояване. При концесията на стадиона се допуска 40% застрояване на терена, тъй като са предвидени обслужваща сграда, хотелска част, сладкарници.

При парка пък застрояването не трябва да надхвърля 2%. Останалата територия на парцела ще предлага атракциони, като бънджито и батутът за най-малките деца дори ще бъдат безплатни", изтъкна Теодора Трендафилова, шеф на дирекция "Общинска собственост". Тя припомни на съветниците, че печалбата от атракциите във "Владиславово" не би могла да достигне приходите от детския кът в Морската градина.
В крайна сметка комисията по собственост изравни годишните вноски, които ще внасят концесионерите на двата обекта. Така за стадиона сумата бе намалена от 30 200 на 16 000 лв. Това възнаграждение обаче ще важи само за първите 5 години, а ще се удвои през останалия срок на концесията - 15 години за парка и 25 години - за стадиона.

По искане на Пламен Андреев от партия "ГЛАС" местните депутати намалиха и цената на тръжната документация - от 2 400 лв. на 1 000 лв. Според съветниците таксата била твърде висока и натоварвала излишно кандидатите. "Тя също е вид гаранция за сериозните намерения на инвеститорите. В крайна сметка паркът изисква вложения от 3,7 млн. лв., а стадионът - от 10,5 млн. лв.", мотивира се Теодора Трендафилова, но съветниците отхвърлиха аргументите й.

Проектът за стадиона във "Владиславово" чака своя ход от 2004 г. насам, припомни Неделчо Михайлов, настоявайки да не се поставят тежки условия, които да спъват мераклиите за концесията. Тя предвижда на терена от 30 дка да се изградят 4 лекоатлетически писти, трибуна с 1 200 седящи места, съблекални, обслужващи сгради, търговска част с обществен паркинг, както и още 120 паркоместа, които да обезпечават и провеждането на различни публични мероприятия.

Строителните работи трябва да приключат в рамките на 30 месеца. Интерес към проекта вече проявявал отборът по ръгби във Варна. Трима пък бяха мераклиите да градят парка във "Владиславово", но решението за превръщането му в развлекателен комплекс се протака повече от година.
И макар че амбицията бе проектът да стане факт до лятото, процедурата за терена от 28 декара тепърва трябва да получи своя ход. Бъдещият инвеститор ще има на разположение 2 години, през които да изгради кът за игра на децата с картинг писта, бънджи, въртележка, влакче и други атракции, както и няколко игрища, площадче с фонтан и сцена от типа на "Раковина" в Морската градина.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: