Преподаватели от МУ-Варна поеха управлението на УМБАЛ "Св. Анна“ - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:40 / 16.02.2017
7690
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Асистентът от Катедрата по ортопедия и травматология в Медицински университет - Варна д-р Николай Коларов е новият изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна" - Варна, а доц. д-р Боряна Върбанова от Катедрата по педиатрия пое поста на председател на борда на директорите, след като досегашният директор д-р Гален Шиваров се оттегли, за да се фокусира върху научната си кариера.

За пациентите д-р Коларов е познат като един от най-добрите специалисти по ортопедия в България, хирург, който успешно овладява случаи, при които се налага протезиране на тазобедрена или колянна става, травматология на опорно-двигателния апарат, раменно или ревизионно протезиране. Студентите по медицина пък го познават като преподавателя, готов да запали интереса към ортопедията и травматологията по време на лекции и упражнения. В медицински среди е познат с участието си в международни хирургически екипи за раменно или ревизионно протезиране по безкръвен метод.

Д-р Коларов завършва медицина през 1989 г. в МУ-Варна и специализира ортопедия и травматология. Работи в УМБАЛ "Св. Анна" от 1995 г. и е асистент към Катедрата по ортопедия и травматология в университета. Д-р Коларов е специализирал в Белгия, Германия и Швейцария протезиране на големи стави и перипротезни фрактури, а от 2006 г. е сертифициран да извършва самостоятелно тези процедури. В момента подготвя и дисертационния си труд на тема: "Еднополюсно протезиране на фрактура на бедрената шийка при възрастни пациенти."

 

Доц. д-р Боряна Върбанова е авторитетен и уважаван лекар в Североизточна България, специалист по педиатрия, детска ревматология и клинична алергология. Основоположник е на детската ревматология във Варна, като превръща морската столица във водещ център в страната. Член е на Европейска асоциация по детска ревматология, а от 2015 г. доц. Върбанова е национален координатор по детска ревматология в България.

Доц. Върбанова е специализирала в най-голямата педиатрична болница във Великобритания Great Ormond street hospital в Лондон, която е водещата база за обучение в Европа по детска ревматология, автоимунни болести в централната лаборатория на холандския Червен кръст, както и краткосрочни специализации в Германия и Франция.

Доц. Върбанова е завършила медицина в МУ-Варна през 1985 г. В момента е началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Св. Анна" и доцент към Катедрата по педиатрия в МУ-Варна.

Щастлива е, когато студентите изберат за свой професионален път в живота трудната и отговорна специалност "Педиатрия".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).