Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Боян Медникаров: България се нуждае от ефективна морска политика
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 06.10.2021Коментари (0)1875
©
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Случаят с кораба "Вера Су" ще се отрази негативно на имиджа на България като морска държава. Това налага и действия, свързани със създаване на ефективна морска политика на страната ни.  Това заяви в интервю за Дарик началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

"Навигационна авария може да се случи с всеки един кораб. Някои от хипотезите в случая с "Вера Су са свързани най-вече с грешка на хората, които са били на вахта. Появи се хипотеза и за евентуална неизправност на рулевата система", посочи началникът на Военноморското училище. Според него не е много реалистична появилата се хипотеза, че  корабът е извършвал незаконни действия.

"В крайна сметка аварията е факт и тук въпросът е как държавата би трябвало да реагира в тази ситуация. Мисля, че отговорът на въпроса дали е реагирала добре не е позитивен", заяви Медникаров.    

Морското училище е ангажирано с проблема още от самото начало. Флотската Алма матер разполага с Център за прогнозиране на нефтени разливи. Една от първите изпълнени задачи е прогноза за това как би се разпространил потенциален нефтен разлив, свързан с кораба.

Дрон-системи на Морското училище извършват оглед в района. За събиране на данни се използва и Центърът за космическо наблюдение  на Морското училище. Към момента те не показват значителни разливи и замърсяване с гориво в района.

2021 година е юбилейна за Висшето военноморско училище. Навършват се 140 години от неговото основаване през 1881 година в гр. Русе.

"Нашето училище се отличава като най-високо технологичното в страната. Гордеем се с нашето място като образователна институция, в световен,  европейски и национален план. Според класацията на Международната организация на морските университети от миналата година,  нашето училище заема изключително престижното второ място за морско образование в света", изтъкна проф. Медникаров.

Най-доброто място за морско образование е Австралийският морски колеж. За кратко той е бил управляван  от кадър на ВВМУ. Проф. Наталия Николова е изпълнявала функциите на директор за около година, разкри флотилният адмирал.

В момента в Морското училище във Варна се предлагат 4 военни специализиции директно за ВМС. Има две специализации  за офицери за другите видове въоръжени сили. Скорост набира и медицинската програма, осъществявана съвместно с Медицинския университет в града и ВМА. 12 са активните бакалавърски специалности. Училището участва много сериозно в различни програми на НАТО.

Почти десет години във ВВМУ се обучават чуждестранни студенти. В момента има записани 536 чужденци, като най-много са от Гърция. Има представители на 14 нации, сред които Турция, Ангола, Украйна и други европейски държави.

Сред най-предпочитаните специалности е Корабоводене. Специалността Мениджър на водния транспорт пък е предпочитана от съпруги на капитани на кораби. Сред най-престижните специалности напоследък пък е Киберсигурност.

"С колегите и обучаемите си говорим непрекъснато, че трябва да се доверим на науката и да се възползваме от възможността да се ваксинираме и предпазим в някаква степен", отбеляза проф. Медникаров. Той разкри, че вчера е дал личен пример, като си е поставил и трета доза от ваксините срещу коронавируса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: