Проф. Стоян Маринов: Сезон 2020 може да бъде определен като сезона на антитуризма

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:04 / 05.10.2020
2702
Сезон 2020 може да бъде определен като сезонът на антитуризма. Това коментира пред Радио "Фокус“ – Варна проф. Стоян Маринов, преподавател по туризъм в ИУ – Варна. По думите му през тази година персоналът е бил маскиран, гостите стресирани, а загубите огромни.

"Статистиката също не е особено розова. Ако говорим само за Черноморието – над 1 млн. по-малко чуждестранни туристи, около 14 млн. по-малко нощувки, а в приходи между 800 млн. и 1 млрд. евро по-малко, загуба от чужденци.

Говорим, че българите са останали по нашето Черноморие, което е факт, но от родните туристи спечелиха предимно по-малките обекти“, разясни специалистът.

Проф. Стоян Маринов подчерта, че най-пострадали от кризата в сектора са били големите обекти, които са работили само юли и август със заетост максимум 50 до 60%.

"Като се има предвид, че пропуснаха май, юни и дори началото на юли – нещата са много сериозни във финансов аспект“, каза още проф. Маринов.

Положителната тенденция е, че през тази година някои от малките семейни хотели по Южното Черноморие отчитат по-добри резултати, отколкото през миналата.

"Обикновено, когато сезонът е нормален, първо се запълват големите и луксозни комплекси, българите пък са в конкурентните дестинации – Турция и Гърция. Тази година обаче, тъй като не успяха да отидат там, избраха родното Черноморие, като предпочитани бяха къщите за гости и малките обекти. Както казах, някои дори отчитат по-добри резултатите от миналогодишните“, категоричен бе проф. Стоян Маринов.

Той добави, че антикризисните мерки, които са предприети от държавата, са дали определен ефект.

Според него обаче има още какво да се направи в подкрепа за бранша. За пример Маринов даде екскурзоводите, които са сред най-потърпевшата гилдия, но все още няма механизъм да бъдат компенсирани.

На въпроса дали ще има фалити в туристическия бранш експертът посочи, че при всички случаи няма да се размине без такива, но колко ще бъдат ще стане ясно в близко бъдеще. От пазара ще отпаднат и по-малките туроператори като тези, които нямат ресурси, но пък са теглили кредити.

Виж коментарите (0)

Още по темата (387):
10.07.2021 Засилени проверки по морето
17.06.2021 Ето какви са цените на един от най-скъпите плажове на Балканския полуостров
14.06.2021 Лято или не точно? Над 2300 метра утре - слаб сняг
20.02.2021 Българи купували имоти на морето без кредит
02.01.2021 Хотели край Варна са изправени пред масови фалити
22.10.2020 Без български курорти в класация за най-добрите места за почивка в Европа
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).