Рапаните по българското Черноморие са на изчезване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:04 / 21.09.2017
1503
Рапаните по българското Черноморие намаляват. Това сочат наблюденията на специалистите в Института по океанология във Варна. Според тях една от причините за това са прекомерния улов и дънното тралене. Повече от 20 години уловът от рапани се изнася основно за Корея и Япония, съобщава БНТ.

През последните четири години в България уловът на рапани е намалят с около 1000 тона. Освен че са на изчезване, те са и по-дребни. Търговците предпочитат по-едрите екземпляри, защото се преработват по- лесно, а към останалите нямат интерес. Според специалистите, трябва да се търси баланс между екологията и икономиката.

Доц. Елица Петрова - директор на Института по рибни ресурси - ССА във Варна коментира: "Рапанът е инвазивен вид, който попада в Черноморския басейн през 50- те години на миналия век. Унищожава всички стридни и мидни банки по Руските брегове, след това се пренася на нашия бряг, а всъщност мидените популации и филтрират големи количества вода."

Ето защо и тази година от Института по рибни ресурси продължават работата по проекта за опазване на рапаните и на черната мида. Учените са на мнение, че с цел запазването на тези екземпляри трябва да се изследва Черно море всяка година.

"А по отношение на ефекта и регулацията на тези процеси, това може да стана само, ако се приложат регулативни мерки, които в течение на годините не са прилагани, поради различни причини.", смята доц. Петрова. 

За да бъдат ефективни взетите мерки, трябва да се извършва и непрекъснат контрол от браншовия сектор "Рибарство", казват още експертите. За разлика от България, в съседна Румъния все още се радват на богат улов на рапани и миди.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).