Разкриха причината за замърсяването с фекални води в района на Първа буна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:14 / 26.07.2023
2893
От Областна администрация във Варна съобщиха причината за замърсяване с фекални води в района на Първа буна.

Както Varna24.bg първи съобщи предният вторник нечистотии шурнаха по част от Крайбрежната алея. Тогава по нашия сигнал губернаторът разпореди проверка.

Днес от Областна администрация изпратиха информация по нея. Публикуваме я без редакторска намеса:

Във връзка с публикации в медиите и получен на 18.07.2023 г. сигнал от граждани за замърсяване с фекални води на морския плаж, в района на Първа буна, по разпореждане на Марио Смърков - областен управител на област с административен център Варна  служители на Областна администрация извършиха проверка на 19.07.2023г.,  при която установиха:

1.      От северната страна на кръговото движение, разположено срещу "Първа буна“ е констатиран разлив на отпадни води, които по гравитачен път се вливат в близкия залив;

2.      Разливът на отпадни води не е постоянен, а на определени периоди от време, като миризмата е със силно изразен животински характер (миризма с високи концентрации на азот). Визираната миризма на животински изпражнение и урина е констатирана и до канализационната шахта, разположена срещу сградата на Природонаучния музей, който е част от Регионално историческия музей - Варна;

3.      Сградата на Природонаучния музей, както и много голям участък от "ИСТОРИЧЕСКОТО ЯДРО НА МОРСКАТА ГРАДИНА“ – изключителна държавна собственост, представлява ПИ 10135.2561.1 – предоставен безвъзмездно в управление на Община Варна, са заградени от масивна ограда. В северозападната част на заградения участък има изграден и функционира "Контактен парк "Зайо““, представляващ частна зоологическа градина, в която се отглеждат голямо количество животни: кози, понита, зайци и други.

Визираните животни ежедневно генерират големи количества отпадни води и изпражнения, за които не е ясно къде и как се депонират, и които се явяват като най-вероятният причинител на гореописаното замърсяване.

Предприети са действия по изясняване  от компетентните институции, сред които  Община Варна, РИОСВ и други: на какво основание е заградена голяма част от Морската градина, в района на Природонаучния музей; кой е дал разрешение на частно дружество да изгради и оперира частна зоологическа градина в изключителната държавна собственост; как се отглеждат гореописаните животни и къде се депонират отпадъците, които те генерират. 

Обществеността ще бъде своевременно информирана за резултата от предприетите действия.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).