Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разплитането на случая "Бебетата" започнало преди 9 месеца
Автор: Екип Varna24.bg 08:31 / 26.01.2011Коментари (0)1568
© Varna24.bg
Националната комисия по трафик на хора е имала изнесено открито заседание, провело се във Варна преди 9 месеца, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тогава бил поставен въпросът за случая, свързан с разработка на ГДБОП за трафик на бебета, като се е търсело максималното съдействия и на гръцката полиция, за да бъдат координирани действията, обясни Цветанов. Направихме съвместни срещи с колегите от Гърция под наблюдението на прокуратурата, "Европол" и "Евроджъст" бяха включени в подготовката за тази реализация. Като цяло можем да отчетем, че това е 6-месечен труд. Искам да поздравя колегите от Варна, които участваха активно, и болката, която усещах у служителя, който работеше по този случай от невъзможността, заедно с партньорите ни да решим този проблем. Но смятам, че с координацията и партньорството, което имаме с гръцките служби, откликнаха бързо на дадения случай и в момента провеждаме реализацията, каза още Цветанов.

Разработката започнала на 4 май м.г., а до реализацията се стигнало, след като преди около 10 дни била засечена нашенка от Каменар да постъпва за раждане в гръцкия град Ламия. Родилката се върнала в България, където обаче била арестувана, а тя признала всичко и се съгласила да съдейства на разследващите.

Задържани в операция "Бебетата" са общо шестима, между които лекар, адвокат и двамата лидери на организираната престъпна група, а в България - петимата им посредници. Според МВР схемата била ръководена от българите А.Т. - Бане на 37 г., и жената, с която той живеел - С.Ж. на 36 г. Двамата отдавна живеели в Гърция. Към групата била включена и 39-годишната адвокатка М.П., която била българка, омъжена за грък. Нейната задача била да обезпечава сделките с клиентите и да урежда актовете за раждане и документите за осиновяване. 19-годишният Илийката пък търсел кандидат-купувачи и отговарял за преговорите с бъдещите родители. 33-годишната Е.Ж., която била сестра на жената от лидерската двойка, посрещала бременните и се грижела за тях до раждането. Бъдещите майки били настанявани в специално наети за целта квартири в градовете Ламиа и Атина. Петимата посредници набирали майките от малоимотни семейства, съгласни да оставят децата си за осиновяване. Според събраната до момента информация, гръцките клиенти плащали по 20 000 евро за момче и около 15 000 евро за момиче. В зависимост от договорката майките получавали за бебетата си между 100 и 1500 евро, а някои - нищо, съобщиха от МВР. Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обясни, че повечето от жените, продаващи бебетата си, били от ромски произход, като добави, че цената варирала между 18 000 и 25 000 евро за бебе, а от особена важност бил цветът на кожата на детето - колко тя била по-светла, толкова по-скъпо "вървяло" бебето. В 90% от случаите жените доброволно продавали бебетата си в Гърция, като те били уговорени за сумата от 2500 евро да родят детето си в южната ни съседка и впоследствие да дадат съгласието си то да бъде осиновено от гръцки семейства. Някои от жените били от Варненска област, и по-конкретно от Каменар.

Във Варна били задържани Н.М.- Шевито на 27 г., и 49-годишната В.А. - Кака Виче, които го играели посредници. В Бургас белезниците щракнали около китките на 39-годишния Г.С. - Армандо и Р.А. - Берджовия на 45 г., а в Ямбол бил задържан М.С.-Митко Гайдаря на 59 г. Всичките са в ареста за 72 часа, обясниха от МВР.

Източник: ИА "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 6
08.02.2011 »
25.01.2011 »
25.01.2011 »
25.01.2011 »
25.01.2011 »
25.01.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: