Редица мероприятия са предвидени във Варна по случай Богоявление

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 06.01.2013
1374
Редица мероприятия са предвидени във Варна по случай Богоявление. От 8.30 часа в Катедрален храм "Свето Успение Богородично" ще се проведе тържествена Богоявленска литургия, която ще се отслужи от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия. В 10.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" ще се състои военен ритуал - Благославяне на частите и техните бойни знамена. В 10.30 часа от Катедралния храм "Св. Успение Богородично" ще тръгне шествие, което ще продължи по бул. "Княз Борис I", бул. "Сливница", през Морската градина и ще завърши на Алеята на възрожденците. В 10.50 часа е предвидено на паметника на големия български революционер и поет Христо Ботев да бъдат поставени венци и цветя по повод 165 години от рождението му. След това - точно в 11.30 часа от Буна 1, ще се състои Велик Богоявленски водосвет.

Богоявление /Йордановден/ е третият по значимост християнски празник през годината. Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. 

Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
06.01.2013 Днес е краят на периода на "мръсните дни" според езически вярвания
06.01.2013 Вижте човека, който днес извади два кръста в две различни населени места
06.01.2013 Над 4000 мъже с името Йордан празнуват имен ден на Богоявление в област
Варна
06.01.2013 20-годишен студент извади кръста от ледените води на Черно море
06.01.2013 На днешния ден много варненци канят свещеници да ръсят в домовете им за благословение
06.01.2013 Военен ритуал ще се състои във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).