Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Самолетът на Тато стана световна атракция
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 13.09.2011Коментари (0)2551
© Impact Press Group
Лични подписи, сайтове, имена на водолазни центрове, градове и държави, надписи на кирилица, латиница и дори йероглифи са нашарили вече бившия правителствен Ту-154, който бе потопен в края на май в морето край Варна. Само за три месеца соцмашината, откарвала някога Тодор Живков при Чаушеску, Хонекер и Фидел Кастро, бе посетена от над 500 гмуркачи и е абсолютен хит в световния дайвинг. Корпусът на самолета лежи на около 22 метра дълбочина пред курорта Св. Константин и Елена и е покрит с лек тинест слой, върху който българи, гърци, румънци, англичани, японци оставят знак, че са го разгледали.

Вече почти не е останало място, ще трябва да приспособим голяма бяла плоскост, за да има къде да се разпишат и следващите посетители, разказва фотографът водолаз Орлин Цанев, председател на сдружението "Блек сий дайв Одесос" и основен инициатор за потапянето на аероплана.

Пенсионираното возило е дарение специално за сдружението от "Хемус еър", но то не възнамерява да печели от входни такси. Уникалната операция по потапянето на голямата машина вкара Варна трайно в емисиите на CNN и Euronews, а в момента се подготвя и филм на "Дискавъри ченъл" за атракцията. Радваме се, че с безрезервната подкрепа на община Варна и лично на кмета Кирил Йорданов, с помощта на целия варненски бизнес и много държавни институции успяваме да популяризираме този спорт и българското Черноморие, подчертава Цанев и моли колегите си от останалите дайвинг центрове да пазят буйовете, които обозначават подводния музей. Вече 2-3 пъти се случва да изчезнат, макар че не са толкова скъпи. Координатите на самолета са разпространени сред всички ентусиасти, но не всеки разполага с GPS, за да го открие сам на 700 метра от брега.

6 водолазни центъра във Варна рекламират в интернет атрактивния изкуствен риф, спускането до него е абсолютно свободно и безплатно. Дайвинг сдруженията осигуряват срещу заплащане само морския транспорт и нужната екипировка, а при необходимост може да разчитате на компания от инструктор или гид. Отскоро с посещение на самолета приключват и курсовете за водолази, които се провеждат по Северното Черноморие. Разходката продължава 30-35 минути, достатъчни да се обиколи самолетът, който е абсолютно обезопасен. Изтърбушеният му корпус е дълъг 50 метра и висок 11, крилата са с размах 35 метра.

Цели семейства с децата, бабите и дядовците вече се гмуркат до возилото на стария партиен елит. Минималната възраст е 12 години, за максималната ограничения няма, стига гмуркачът да е в добра форма. Един от най-възрастните, посетили до момента самолета, е англичанин на 73 години, които обаче не му попречили на ентусиазма, пък и не му личали. Инструкторите все пак напомнят, че несертифицирани и неопитни водолази нямат работа на такава дълбочина, защото поемат твърде голям риск, абсолютно недопустимо е и соловото гмуркане.

В района на Варна има седем подводни обекта, привлекателни за дайвинг ентусиастите. Три от тях са потънали подводници

От "Блек сий дайв Одесос" възнамеряват да разнообразят гамата на дънните атракции с потапяне на нов, много по-голям и интересен обект от Татовия самолет. Докато не приключат преговорите за придобиването му обаче предпочитат да го запазят в тайна. Затова пък не крият, че планират и създаване на подводна алея с бюстове на известни личности, вероятно отново в района пред Св. Константин и Елена. По тяхна информация някъде се пазят калъпите за направата им, затова усилено ги издирват. В краен случай може да се отлеят нови по запазени паметници и музейни експонати, ще е малко по-сложно, но пък подводната гледка ще е уникална. Алманах, който вече се подготвя, ще събере историята на всички потънали в района кораби и подводници.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 7
14.07.2011 »
12.07.2011 »
25.05.2011 »
25.05.2011 »
25.05.2011 »
23.05.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: