Семинар за конкурентоспособността на селските райони се проведе в ИУ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:57 / 18.05.2015
726
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На 16 май в Икономически университет-Варна се проведе семинар на тема "Конкурентоспособност на селските райони в България - състояние и възможности за повишаването й".
Събитието се организира с цел популяризиране на резултатите от научен проект, чиято основна цел е: да се разработят методологическите и методически основи на регионалната конкурентноспособност, да се апробира и приложи методика за анализ и оценка на конкурентоспособността на селските райони и на тази основа да се предложат насоки и решения за стимулиране на тяхната конкурентоспособност в условията на Обща селскостопанска политика. Научният проект е под ръководството на доц. д-р Мария Станимирова и включва изследователи с доказан опит като: проф. д-р ик. н. Юлия Дойчинова (УНСС - София), проф. д-р Евгени Станимиров (ИУ-Варна), доц. д-р Албена Митева (УНСС - София), гл. ас. д-р Дамян Киречев (ИУ-Варна) и др.

На семинара се представиха основни резултати от проведено емпирично изследване на териториалната конкурентоспособност и бяха дискутирани възможности за нейното стимулиране. Обект на проучването са представители на общинска администрация и на бизнеса от териториите на над 10 избрани селски райони в България, характеризиращи се с разнообразна традиционна производствена специализация и възможности за диверсификация.

Резултатите от проекта провокираха оживена дискусия сред присъстващите на срещата представители на бизнеса, на общинско и областно ръководство от изследваните райони, представителите от научните среди от ИУ - Варна, УНСС - София и Стопанска академия "Д.А. Ценов" - Свищов. Участие в дискусията взеха и присъстващи студенти, което свидетелства за приложимостта на резултатите от научния проект и в учебната работа и подпомагането на практическата насоченост на обучението на студентите.

Изводите от емпиричното изследване и проведената дискусия позволяват да се потвърди основната теза на проекта, а именно, че стимулирането на конкурентоспособността на селските райони може да се постигне чрез диверсификация на традиционно упражняваните икономически дейности и внедряване на иновативни решения. Предстои публикуване на подробните резултати от изследването в монографичен труд.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).