Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скандално: Охранител плаши с пистолет до стадион "Варна"
Автор: Пламена Николова 11:09 / 11.03.2017Коментари (2)3212
©
За един фрапантен случай на своеволие научи Varna24.bg:

Здравейте, казвам се Р. С. и бих искал чрез вашата медия да се даде гласност на един скорошен инцидент, който е повече от скандален.

Накратко за мен. Аз съм един от най-активните членове във варненската секция на най-големия международен форум за строителство. Една от вoдещите теми във форума е строителството на Стадион Варна като един от най-мащабните и емблематични проекти за града през последните години. В тази връзка, от ноември 2015-та година до настоящия момент, със своите публикувани над 1500 снимки, около 400 от които са и с дрон, считам че съм човекът, който най-много е допринесъл за актуалното отразяване на напредъка по строителните дейности на обекта. За съжаление, на 01.03.2017 (сряда) бях лично потърпевш от нещо, може да се нарече грубо погазване на всякакви закони и норми на поведение и което се надявам чрез вашата медия да стане достояние на широката общественост, за да се потърси съответната отговорност.

Вече е подадена жалба в полицията във връзка с инцидента.

Ето я и хронологията.

Случката се разигра в сряда - 01.02.2017г. около 17:00ч. докато правих няколко снимки и наблюдавах от висока пясъчна купчина близо до стадиона (строителния обект Стадион Варна), от която се разкрива добра гледка към него. На тях повече от перфектно се вижда къде са строителните обекти в района(Стадион Варна и Кауфланд Бриз), тъй като и двата са оградени добре, както и че пясъчната купчина е извън, който и да е от тях.

Докато гледах и правих по някоя снимка, зад гърба ми някъде от ниското (от пътя който е към жилищната сграда) се провикна мъж, облечен с черно сако, тъмна блуза и дънки, който условно ще нарека "мутрата". В първия момент изобщо не реагирах, защото не очаквах да говори на мен. Но след това отново се обърна към мен.

Провиквайки се ме попита:

- Какво правиш там?
Аз му отговорих:
- Гледам си. - и продължих да си наблюдавам към стадиона.
Въпросният мъж пак се провикна:
- Знаеш ли че си на частен имот? Слизай долу. Нямаш право да си тук.
Аз:
- Частен ли? На кого е имота?
Мутрата:
- Знаеш на кого е.


Понеже "мутрата" не се идентифицира по никакъв начин, приех че не съм длъжен да изпълнявам нареждания от анонимно лице, обърнах се на другата страна и се престорих, че все едно не съм го чул.
Малко след това, "мутрата" пак се провикна:
- Казах ти да слезеш долу!
Аз му отвърнах:
- Защо?
На което той отговори със:
- Защото се сещаш какво може да ти се случи! - при което запретна сакото и с едната си ръка се пресегна към ПИСТОЛЕТ, който държеше на колана си.


Не знам кой как би го разтълкувал, но аз го почувствах като заплаха с огнестрелно оръжие.

Попитах го в качеството на какъв ми нарежда да сляза и той ми каза:
- Аз съм охрана. Всичко тук е частен имот. Нямаш право да си там и да снимаш.


Опитах да му обясня, че не съм на частен имот и няма право да ми дава каквито и да е нареждания, особено пък без да се идентифицира или да се удостовери. Затова отново не изпълних нарежданията му да сляза и си останах горе, гледайки към стадиона. Малко след това, "мутрата" се качи горе при мен и започна да се държи изключително грубо и агресивно. Първо ми направи снимка с телефона си, без да съм се съгласил, а после започна да ме бута, да ме блъска и да ме влачи хващайки ме за ръката като някакъв престъпник. В момента в който извадих телефона от джоба си за да включа камерата, внезапно бях ударен през ръцете с репликата "Разкарай го тоя телефон от тук! Казах ти да не снимаш! Ясно ли ти е?", при което естествено телефонът ми изхвърча от ръцете и падна на земята. Взимайки го, целия в пясък, успях да си включа камерата и започнах да записвам докато ме влачеше и буташе надолу, продължавайки да твърди че "Всичко това е частен имот" и че тук е строителен обект настоявайки да се махна от там.

Държа да отбележа, че през цялото време "мутрата" беше изключително груб, и не спираше да ме дърпа и да ме влачи като престъпник. От видеото може да чуете на 0:55 как му казвам "Може ли да ме пуснеш?", защото начина по който ме държеше и дърпаше, вече граничеше с унижение. Въпреки това, той си продължи по същия начин. На паркинга (зад бившия закрит басейн) имаше случайно спрени 2 автомобила на "СОД Варна", които от много време го ползват като стоянка и редовно се появява за малко по някоя от колите им. "Мутрата" ме довлачи до тях и се обърна към униформените момчета от колите с "Колеги, обекта е ваш, нали?". Това изключително силно показа, че "мутрата" категорично не беше част от охраната нито на единия, нито на другия строителен обект и не беше наясно къде се намира, какви са обектите, кой ги охранява и какви са му правомощията. И Стадион Варна, и обекта на Кауфланд се охраняват от охрана на Планекс. Техните охранители са с фирмено облеко, невъоръжени (по това, което съм виждал) и разположени главно в кабинките на входно-изходните пунктове. Можете дори да забележите табелки по оградите им с надпис "Обектът се охранява от Планекс". За мен, това лице със сигурност не беше охранител на никой от двата обекта. Естествено разправията продължи и пред охранителите на СОД Варна, които пък от своя страна направиха изключително лошо впечатление с крайно непрофесионалното си и неадекватно поведение. Без да попитат нито мен, нито въоръжения мъж кой какъв е, още при думичката "колеги" и вида на пистолет на кръста на "мутрата", веднага се стреснаха и вместо да се проявят като мъже, се държаха като *****(нецензурна дума за женски полови органи).

Веднага взеха негова страна и без да имат каквито и да е правомощия също започнаха да ме карат да се махна от там, при условие че вече се намирахме на паркинга зад басейна, нямащ нищо общо с какъвто и да е строителен обект. Както и сами може да чуете от видеото, на многократните ми въпроси към "мутрата" "С кого разговарям" или представител на коя охранителна фирма е , не получих никакъв отговор. Също така и не ми беше отговорено от кой точно от двата обекта ме гонят - дали от Кауфланд или от Стадион Варна, като през цялото "мутрата" през цялото време сменяше версията си от "Всичко това е частен имот" на "Това е строителен обект" и нямам право да съм там. Когато вече и пред охранителите от СОД Варна попитах как се казва за да знам към кого да подам жалба - дали към фирма или към физическо лице заради грубото му отношение, той отново не отговори, а "колегите" заявиха че "не са видяли нещо, с което да ме заплашва". И това е така. Наистина не са видяли такова нещо, просто защото тя бяха на поне 100 метра от мястото, където се разигра основния инцидент. Нямаше как нито да видят удара на през ръцете ми, нито пък как ме влачеше докато дойдем до тях. Нямаше как да видят и когато посегна за пистолета си, тъй като мястото от което го направи няма пряка видимост към двата автомобила. Като цяло - много "мъжко" поведение от страна на трима частни охранители при вида на въоръжена "мутра".

Въпреки, че вече е подаден сигнал в полицията, редно е да бъдат повдигнати някои много сериозни въпроси:

1. Кое е лицето и в качеството си на какъв дава нареждания на публично място(публична общинска земя)?


2. Има ли който и да е охранител правомощия да заплашва с оръжие и да прилага физическа сила срещу лица, намиращи се ИЗВЪН оградените територии на строителния обект Стадион Варна?


3. Има ли неоградени и необозначени частни имоти в района между Стадион Варна и бул. 8-ми Приморски полк, които подлежат на охрана от СОД Варна?

4. Имат ли правомощия лични охранители или служители на частни охранителни фирми(като СОД Варна) да ограничават достъпа до публични общински имоти и принудително да извеждат граждани от територията на паркинга зад закрития басейн?

Държа да отбележа, че претенциите ми са изцяло към въоръженото лице и към служителите на СОД Варна, а не към Спортен комплекс Варна или негови охранители. С тях проблем нямам. Във връзка с инцидента проведох разговори и с представител на Община Варна, и с представител на Спортен комплекс Варна, които бяха напълно категорични, че няма никаква законова или каквато и да е друга пречка всеки нормален гражданин да снима към стадиона, ако се намира извън поставените заграждения и не застрашава сигурността на намиращите се в обекта работници, техника и имущество.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.03.2017 г.
+1
 
 
Няма ли всъщност режим за посещаване на строителни обекти? Каска, ...това онова? А това че е успял да заснеме пистолета на охраната не виждам каква заплаха е.
Aнонимен
на 11.03.2017 г.
+1
 
 
Решил да се качи на някаква купчина пясък, ще вземе да си строши главата. Що не си стои вкъщи, ами тръгнал да се катери? Хора без работа. Естествено, че като го види охраната ще си свърши работата и ще го разкара от обекта.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: