Спасяват Трифон Зарезан с мост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:49 / 20.02.2009
1336
Мост ще свърза двата края на пропадналото шосе в района на свлачището на Трифон Зарезан. Това предвижда резервният план на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в случай, че собствениците на имоти отново откажат достъп за извършването на геоложки проучвания. Мостовото съоръжение ще бъде вградено в стабилните части на ската, като по този начин пътят за Златни пясъци отново ще може да се използва.

Идеята бе изложена вчера на провел се експертен съвет в община Варна, на който собствениците, представители на общината и експерти на "Геозащита" за пореден път разискваха проблема със свлачището на Трифон Зарезан. Специалистите представиха и план за прокарване на временни пътища до парцелите, където ще бъдат извъшвани сондажите.

За пореден път собствениците и представителите на министерството трудно намериха общ език за решение на сложния казус. Ощетените от природната стихия отново поискаха гаранции, че теренът ще бъде укрепен. От министерството пак се опитаха да обяснят, че за да сторят това, е необходимо първо да се вземат проби, за да се осигури добро укрепване на плажа, пътя и имотите.

"Пътищата няма да засегнат сградите. Министерството ще поеме разходите за проучването, прокарването на трасетата и ликвидацията им след края на сондажите. Ще се направи оценка на щетите и хората в района ще бъдат обезщетени", заяви представителят на МРРБ инж. Ничко Герговски.

Въпреки протестите и упорството на собствениците експертният съвет прие проекта за временни пътища. Предстои с всеки от притежателите на имоти да бъде сключен договор с нотариално съгласие за достъп до земята му. Следващата стъпка е кметът да издаде заповед за влизане в терените. "Това ще отнеме минимум 1-2 месеца", прогнозира Герговски.

След последните дъждове - още през следващата седмица, движението на земните маси ще се ускори отново, прогнозираха експертите от "Геозащита". Те алармираха, че дълбочината на свлачището вече надхвърля 50 м, а "петата" му е на 6 м под морското равнище. По думите им, при укрепването конструкциите задължително трябва да бъдат и на пътя, и в имотите, и на морското равнище. В случай, че свлачището не се пресече през средата, нямало сила, която да може да поеме напора на земните маси.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (82):
13.04.2021 Местният парламент решава за ремонта на панорамния път за Златни пясъци
07.04.2021 Възстановяват панорамния път за Златни пясъци след споразумение на Община Варна и АПИ
20.04.2019 Осигуриха средства за свлачището "Трифон Зарезан“ на пътя за Златни пясъци
31.08.2017 Милиони нужни за укрепването на свлачищата на Алея първа и Трифон Зарезан
24.11.2014 Свлачище надвисна опасно над имоти на север от Варна
17.11.2014 Експерт: Няма опасност от свлечената земна маса в района на "Траката"
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).