Спират колите в Морската с промяна в Генералния план за организацията на движение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
15:08 / 04.07.2019
4064
Достъпът на автомобили до Морската градина ще бъде забранен с промяна в Генералния план за организацията на движение в Община Варна. Там ще бъде отбелязано, че на входовете на парка ще бъдат поставени знаци "В2", които забраняват влизането на МПС-та, съгласно Закона за движение по пътищата. Това заяви за "Дарик" Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна по правните въпроси.

Със съдействието на всички компетентни органи, сред които Комисията по безопасност на движението към Община Варна и Експертния съвет по устройство на територията, се търси най-правилния и най-законосъобразен начин актът да устои на евентуално обжалване, обясни Маринова.

Нормативната уредба, която действа в момента, забранява движение и паркиране по алеи и в паркове, което е регламентирано със  Закона за движение по пътищата. Престоят и движението по алеи и в паркове се забранява и от Наредбата за обществения ред на Община Варна, припомни зам.-кметът по правните въпроси.

В решенията на Варненския административен съд и Върховния административен съд съдиите са категорични, че това е приложимият ред, по който следва да се съблюдава и съответно осъществява контролът.

В едно от решенията на  Административен съд – Варна е указано, че по отношение на собствениците е изпълнено изискването те да имат достъп до път, респективно до алея. Но това не означава, че те могат да стигат до него в разрез с другите нормативни актове, съответно Закона за движение по пътищата,отбеляза Пламен Маринова

Към момента няма указана със знаци забрана за влизане на автомобили и движението им в парка. Неправилно спрелите и паркирали обаче могат да бъдат глобени от Общинска полиция.

От средата на 2016 г. на входовете на Приморски парк са поставени указателни табели, които на няколко езика информират, че това е парк и движението за МПС е забранено, каза още зам.-кметът.

Виж коментарите (6)

Още по темата (29):
04.05.2022 Кметът: Бойко Рашков да сложи две патрулки с полицаи и ограничи достъпа на коли до Морската градина!
26.04.2021 Кметът на Варна с важни новини, касаещи забраната за коли в Морската
градина
04.03.2021 Апелативен съд – Варна измени присъдата на румънеца Адриан, прегазил малката Радослава в Морската градина
29.06.2020 Година след ужасяващата трагедия в Морската градина, родителите на Радослава искат най-тежкото наказание за Крецу
24.06.2020 Румънецът Крецу, който прегази детенце в Морската градина, няма да лежи в затвора
25.02.2020 Върховният административен съд решава ще има ли коли в Морската градина
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).