Таксита искат общински контрол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:29 / 30.10.2010
1639
Шефове на таксиметрови централи, много шофьори и представители на синдикални организации се събраха на импровизирана среща на паркинга пред болница "Св. Марина" вчера. Целта беше да се проведат неформални разговори за изясняване на исканията, които има браншът към държавата.

Инициатор на срещата беше Васил Ценев от Националния професионален съюз "Промяна". Той обясни, че предлага варненските таксита да застанат зад отмяната на изискванията за възраст на автомобилите, като за сметка на това се въведе стандартът Евро 3 за сигурност и екологичност. Освен това се иска юрисдикцията на таксиметровата дейност да е в общините, а също така и за нея да се плаща патентен данък.

Ценев призна пред, че шефовете на централи са съгласни с предложенията му, но при шофьорите мненията са различни. Той допълни, че ще проведе подобни разговори и с товарните таксита във Варна.

"Смятам да обсъдя въпроса с кмета Кирил Йорданов и преминаването на контрола на такситата към общините да стане предложение към държавата от тяхното национално сдружение. Ако тези искания не се изпълнят и има съгласие сред шофьорите, ще последват протести", заяви Ценев. Една от причините работната среща да завърши без конкретен резултат беше, че на нея присъстваха и много членове на синдиката "Авто 94", оглавяван от Димчо Иванов. Между двете организации и лидерите им има известна конкуренция кой от тях има право да представлява варненските таксиметрови шофьори.


Димчо Иванов, лидер на "Авто 94"

От ГЕРБ ни излъгаха

Лидерът на синдикалната организация "Авто 94" Димчо Иванов заяви, че вчерашната среща е свикана на практика от собствениците на таксиметрови централи, които искали въвеждането на патентния данък. "Ние не сме съгласни с това, а останалото - да минем към общините, отпадането на възрастта на автомобилите и въвеждането на европейски стандарт, ние вече сме го вкарали чрез наш човек в Народното събрание", обясни Иванов.

Той обаче не каза кой е "техният човек" в парламента, но уточни, че исканията им ще бъдат предложени между първо и второ четене на промените в Закона за автомобилните превози. "Няма да кажа от коя партия е депутатът, защото от ГЕРБ вече се извъртяха. Уж в началото ни подкрепяха за отпадането на възрастта на колите, после Иван Вълков, председателят на транспортната комисия в парламента, ми каза, че имало голямо лоби за това ограничение, с което не можели да се справят", разказа Иванов. Той също заяви, че могат да се очакват протести на такситата.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
26.11.2014 Протестният поход на таксиджиите във Варна се провали
11.02.2011 Въведоха таван на цените на таксиметровите услуги
31.01.2011 Таксиджии мъмрят клиентите за къси поръчки
13.06.2009 Рекетират варненски таксиметрови шофьори, съобщи синдикалист
25.05.2009 Таксиметров шеф се жалва заради масово копиране на лого
10.04.2009 Войната между таксиджиите продължава, протестират срещу дъмпинг
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).