Тече фестивалът на динята във Варна, карвинг майстори показват умения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:22 / 24.08.2017
1362
Четирима карвинг майстори показаха умения в Морската градина в първия ден от програмата на фестивала на динята.

Те гравираха около 30 плода, които бяха подредени в изложба по време на откриването. Организаторите са предвидили те да бъдат съхранени във фризер, за да могат да зарадват посетителите и в последния ден на фестивала - 25 август.

"Карвингът е много краткотрайно изкуство, но тази му особеност дава стимул всеки път да се стремиш да направиш нещо по-красиво от предишното. Важното е този, който го погледне да възкликне възхитен" - сподели Димитричка Янкушева.

Тя се занимава любителски с карвинг от три години. Учила се е сама от интернет и е усъвършенствала уменията си при различни фестивали и срещи с колеги. "Карвингът възпитава в усет за красивото и изисква много търпение и прецизност. Човек, който няма вроден афинитет към естетиката, не би се захванал с нещо подобно", убедена е Димитричка.

10-годишният Кристиян е един от най-малките карвинг майстори у нас. Самият той твърди, че се занимава с това "доста отдавна". Въпреки че нито един от приятелите му не споделя интереса му към това изкуство, той не смята да се отказва. Не знае дали би искал това да стане негова професия някой ден, но със сигурност има още доста години пред него, докато се изправи пред този избор.

Ивелина Желева от своя страна е отговорила утвърдително на този въпрос преди 7 години. Оттогава тя се занимава професионално с карвинг, но иначе твърди, че е правила това през целия си живот. Най-голямо удоволствие й доставя да изработва цветя от дини и тикви. По време на демонстрацията в Морската градина Ивелина измайстори един от най-атрактивните за посетителите експонати - диня с образа на Чарли Чаплин.

Идеята взела от интернет, извадила шаблон, който очертала и след това нарисувала и гравирала. Другият експонат, който обра овациите на посетителите, беше диня с лика на френския президент Еманюел Макрон. Поводът за нестандартната хрумка е визитата му във Варна. Авторът е майстор Божидар Димитров от Български карвинг клуб.

Според него началото на работата върху даден експонат винаги е свързано с гледане на снимки. Всички, които искат да се научат на тънкостите на карвинга, той съветва да започнат с правене на елементарни детайли - листчета, цветчета и други флорални елементи. Когато се свикне с работата с ножа и формата на обектите, с които се работи, тогава може да се премине към по-сложни елементи, допълва той. Най-голямо майсторство изисква направата на триизмерни фигури, обикновено от моркови или тикви. "Морковите са подходящи за сравнително малки по-размер склуптури, докато от тиквите се получават птици, риби и други животни. Върху диня най-добре изглеждат флоралните мотиви. Когато плодът е по-голям може да се направи цяла композиция, като се прелеят цветовете от червено към бяло, зелено, отново бяло и т.н., за да се получи контраст" - разказа Божидар Димитров.

По негови данни малко над 100 са майсторите у нас, които са учили карвинг. В страната има няколко лицензирани школи, но умения могат да се придобият и с гледане на клипчета и снимки в интернет, убеден е Божидар Димитров. "И аз така съм се учил. Има достатъчно клипчета, филмчета, снимки. От всяко нещо може да се "открадне" идейка или някаква техника. Малко по-малко, с упоритост и труд резултатите идват. Карвингът е много увлекателно занимание и когато започнеш веднъж няма спиране. Обсебващ е стремежът всяка следваща творба да е много по-добра от предишната", завърши той.

За родина на карвинга се смята Тайланд. Изкуството се е зародило там преди около 700 години. До средата на ХХ век се разпространява предимно в Азия. След това достига до различни части на света, а голяма популярност придобива в Русия. За направата на декорации на плодове и зеленчуци се използват различни, специални инструменти. Първичната обработка и почистването се прави с универсален нож. За направа на различните декорации се използват V-образни и назъбени ножове. Най-важният инструмент е тайският нож с който се правят детайлите и формите в зеленчуците.


Източник: Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).