Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Техническият университет дава половин милион лева за млади учени
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 17.05.2012Коментари (0)645
©
Над половин милион лева ще похарчи Техническият университет-Варна, за да помогне на млади учени да защитят дисертации и да се развиват като специалисти и бъдещи преподаватели.

‘Развитие потенциала на докторанти, постдокторанти, млади учени и специализанти от инженерните науки в ТУ Варна и техния принос за развитие на икономика, базирана на знанието' е името на представения днес проект, спечелен от университета по ОП "Развитие на човешките ресурси". Той е на стойност 574 683 лева и в следващите 30 месеца екипът му ще работи за да повиши потенциала на младите учени, способстващ за по-качествено инженерно образование.

Освен, че е посветен на развитието на "икономика, базирана на знанието", проектът има за цел и да "подмлади" академичния състав в Университета.

В контекста на обвиненията, че академичният състав на българските ВУЗ-ове е застарял, че на студентите преподават само беловласи доценти и професори, че младите учени нямат шанс за академична кариера, ТУ-Варна взима решителни мерки за подмладяване на научната мисъл. Средната възраст на преподавателите е 52 години, а на хабилитираните от тях - 57 г. И по тези показатели варненският ВУЗ е сред водещите в страната (след като още миналата година стана ясно, че в ТУ средната заплата на преподавателите е сред най-високите в българското образование).

"Вече има съществено подмладяване на преподавателите в някои от катедрите. Това е целенасочена политика на ръководството на Университета. Развитието на научния потенциал изисква и големи ресурси. Но, ако искаме младите учени да се развиват и да работят, ние трябва да им осигурим финансова подкрепа. Трябва да помогнем на тези, които ще станат преподаватели на бъдещите български инженери", заяви вчера ректорът на ТУ проф. Овид Фархи.
Проектът е общоуниверситетски и включва участници (обучители и обучаеми) от всички основни звена на Университета. Целевата група се състои от 24 докторанти по 4 от всеки от факултетите, 8 пост-докторанти, 5 млади учени и 3 специализанти. Ръководител на проекта е доц. д-р инж. Венцислав Вълчев, а координатор проф. д.н. инж. Ангел Мирчев.

"На практика ще помогнем на поне 1/4 от всички докторанти от Университета да завършат своите десертации", обобщи доц. Вълчев. Според колегите му средствата, отпускани от държавата за докторантите са крайно недостатъчни и голяма част от тях не завършват дисертациите си тъй като нямат средства за международни специализации, изследвания и публикации. Като следствие на това е и застаряването в академичните и научните среди в България. Затова 120 хил. лева от европарите са предвидени за командировки и специализации в чужбина. 50 хил. пък са за нова техника, лаптопи и софтуеър. Всеки докторант, защитил дисертацията си, може да напусне проекта и да освободи място на нов, обясни доц. Вълчев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: