Тодор Балабанов: Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
19:12 / 31.10.2019
3728
Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна, коментира Тодор Балабанов, новоизбран общински съветник от ГЕРБ и досегашен председател на местния парламент. Позицията му е по повод видеообръщението, в което Костадин Костадинов, кандидат за кмет на Варна, споделя как ще формира бюджета на общината.

Ето какво написа Балабанов в личния си профил във Фейсбук: 

"Когато се говори за бюджет, няма място за свободни съчинения, затова е важно да направим следните уточнения по повод твърденията на "Възраждане":

Кратък наръчник по публични финанси:

Първо твърдение - "Бюджетът на Варна се определя от местните данъци и такси, които се събират от фирмите, които работят на територията на общината."

Истината – Всъщност, бюджетът на Варна се определя НЕ САМО от местните данъци и такси, тъй като освен тях в него влизат приходите и от услуги и права, предоставяни от общината; разпореждане с общинска собственост; глоби и имуществени санкции; лихви и неустойки; помощи и дарения. Освен това, данъчно задължени са не само фирмите, но и физическите лица. И още един пропуск в интерпретациите - фирмите плащат данъци и към републиканския бюджет, които не се събират от администрацията на Община Варна.

Второ твърдение - "Бюджетът се формира също така и от една държавна субсидия, която идва за делегирани дейности, които се определят отново от закона за държавния бюджет и техният размер е определен съобразно броят на жителите в общината."

Истината - Държавната субсидия за делегирани държавни дейности не се определя само от броя на жителите в общината. Това е комплексен показател, който включва различни на брой фактори като брой училища, детски градини, социални заведения, социални услуги и др. Освен субсидията за държавно делегирана дейност, има и целева капиталова субсидия, която се формира от броя населени места в общината, дължината на пътищата в километри и големината на територията на общината и други показатели.

Трето твърдение – "Община Варна в момента изостава от европрограмите. Всяка община самостоятелно определя програмите, по които да кандидатства и контактува и общува директно с европейските институции."

Истината е - Община Варна е на една от челните позиции в страната по успешно защитени европейски проекти. Договорените средства по оперативни програми са над 500 млн. лв.

Оперативните програми, които са много важен лост за осигуряване на европейско финансиране към бюджета, се управляват от съответните министерства, а общините подават проекти към тях. Затова е много важно доброто взаимодействие с правителството! Разбира се, има и проекти, които са се финансирали пряко от Брюксел, като най-популярни сред тях са програмите "Учене през целия живот" и "Младежта в действие".

Виж коментарите (6)

Още по темата (245):
17.12.2019 В Бозвелийско недоволстват: Не искаме нови избори, искаме си избрания кмет
16.12.2019 Съдът си каза думата! Изборът на кмет за Бозвелийско е недействителен
10.12.2019 Експертизите потвърдиха: При изборите за кмет в Бозвелийско е използвано невидимо мастило
04.12.2019 Нова дата за делото за избор на кмет в Бозвелийско заради закъсняла
експертиза
04.12.2019 Съдът потвърди избора на Петя Проданова за кмет на "Приморски"
30.11.2019 Кой колко изхарчи на "Местни избори 2019"
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).