Тролейбусни шофьори във Варна са на път да останат без работа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:36 / 14.06.2012
4385
Тролейбусни шофьори са на път да останат без работа заради недоглеждането в Закона за движение по пътищата, което принуждава водачите да сменят категорията си от Ттб на D. Проблемът засяга общо 9 души във Варна, половината от които са жени. Това съобщи Веселин Михайлов, прокурист на "Градски транспорт" - общинското дружество, което поддържа тролейбусните превози в морската столица.

Още щом тръгнаха дебатите по законовите промени, предупредих служителите, които ще се окажат потърпевши. 20 от водачите на тролейбуси бяха изпратени на курсове за категория D за сметка на фирмата. Тяхното обучение приключи преди около месец, за което "Градски транспорт" плати 9000 лв. За останалите 9 души, които нямат категория D, практически не можем да направим нищо. Причината е, че те не разполагат и с категория С. По закон само водачи, които имат поне 2 години стаж при категория С, могат да преминат курс за D, обясни Веселин Михайлов. За съжаление в резултат от новия регламент ще се лишим от водачи с по 20 години опит зад волана на тролеите. Те са придобили своята правоспособност в техникума по автотранспорт, който са завършили, уточни прокуристът на общинския превозвач. Очаква се законът да влезе в сила от 1 януари догодина, така че отсега съм предупредил шофьорите, които ще бъдат засегнати от промяната, да си търсят работа, преди да е дошла зимата. Няма как да ги оставя във фирмата - ако продължат да шофират тролеи, ме грозят солени санкции за работа с неправоспособни водачи, изтъкна още Веселин Михайлов.

Междувременно стана ясно, че от Съюза на транспортните синдикати и Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България са инициирали предложения за изменения в спорния закон. От парламентарната Kомисия по транспорт са поели ангажимент да отстранят допуснатите грешки преди второто четене на промените.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (1)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).