Ученици от СУ "Гео Милев"- Варна участваха в забавен интердисциплинарен урок

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:49 / 19.03.2021
3320
Ученици от СУ "Гео Милев“- Варна участваха в интересен и забавен интердисциплинарен  урок на тема  "Физиката и математиката в музиката“. Той е част от дейностите по  проект "STEAM в музиката“,   по програма "Еразъм+“ и е подготвен от трима учители:  Сениха Талиб - физика, Николинка Василева- математика и  Виолина Трайкова -  музика. Целта на урока е да  се покаже   връзката на музиката с физиката при изучаване на понятието звук, приложението му в музиката, както и връзката с математиката. 

Основата на STEAM  обучението е  да  се преподават учебните дисциплини не като отделни  предмети, а да  се  интегрират в  обучение, базирано на реално приложение и опит.

Подготовката започна още с изработването от учениците на коледни камбанки, които послужиха като основа на проведените опити и демонстрации. 

С помощта на учителите по физика и музика  учениците дефинираха  качествата на звука и установиха връзката между обема на въздуха в камбанките  и височината на тона.

За да  докажат направените изводи, децата разполагаха с кутии с форма на правоъгълен паралелепипед, тяло за което вече са учили, и   торбички с пясък, сол, дребни   и по-едри камъчета, които бяха подготвени от учителя по математика.

Как да пресметнат  обема на различни форми,  които не се изучават в училище, децата се досетиха сами. Те  напълниха своите камбанки с пясък или сол, изсипаха съдържанието в кутии, направиха  необходимите измервания и намериха вместимостта на   камбанките.

Последваха демонстрации с различни музикални инструменти, за да се провери  зависимостта между  височината на тона и  големината на инструмента.

Децата участваха с особено желание и внимание в урока. А на финала се забавляваха  като изработиха "телефон“ от картонени чаши и конец,  като за пореден път се убедиха в изводите за разпространение на  звука, до които достигнаха чрез различни опити.

           Екипът по проекта използва всяка възможност за работа  с учениците, когато те са в училище, което повишава тяхната мотивация  и желание за учене. Задачата, по която работят сега участниците в проекта е създаването на  мисловна карта на български учен- жена.Такива карти за свои учени изработват  и останалите ученици от партньорските училища  по проекта - Естония, Италия, Полша и Унгария. На всички участници в проекта предстоят още много интересни занимания, в очакване пандемията да приключи и те да се срещнат със своите връстници от Европа.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).