В "Камчия“ започва VІІ Международен фестивал "Магията на куклите“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:47 / 17.08.2018
1737
В Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия“ започва VІІ издание на Международния фестивал "Магията на куклите“. На 17 и 18 август в детския център на открито "Хамбарите“ в комплекса, децата ще научат за историята на куклите и ще имат възможност сами да изработват любими герои от природни материали и платове. Те ще разкрият и тайните на руските фолклорни фигурки. Организатор на събитието е СОК "Камчия“ и Арт-къща "Куклите" - София.

В първия ден на Международния фестивал "Магията на куклите“ младите творци ще работят с природни материали под ръководството на Зорка Каразапрянова – ръководител на студия за приложни изкуства към Образцовото народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г.“ в град Първомай. Децата ще научат още как от картон, щипки и фолио могат да създадат кукли, необходими за морска приказка, а от сухи клонки да направят дървени животни. Ще им покажат художниците от София Павел Николов и Вера Горнева.

Едно от най-интересните ателиета на открито по време на Фестивала, ще се проведе в събота от 10:00 до 12:00 ч. от руската приложничка Светлана Ананиева. Тя ще научи децата как само със завързване на парче плат могат да сътворят истинска обредна кукла. Майсторката на кукли ще разкаже историята на руските фолклорни фигурки и още много тайни за руския бит и традиции.

В красивия и интересен празник на открито ще участват над 150 деца от България, Русия, Германия, Канада и др., които са на лагер в "Камчия“. По традиция, специални гости на фестивала ще са техните връстници от Центъра за настаняване от семеен тип "Другарче“ във Варна, от Детския комплекс "Вяра, надежда и любов“ в с. Кичево и от Неделното училище към Катедралния храм "Св. Успение Богородично“ във Варна. За тях Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия“ подготви специална празнична програма - с посещение на уникалния Авиокосмически център с планетариум и Музея на кристалите. Те ще участват със свои връстници в минитурнир по боулинг, ще се включат в много съвместни игри и разбира се – ще получат подаръци.

Международният фестивал на куклите, който се провежда ежегодно в "Камчия“, тази година е посветен на приятелството, съпричастността и толерантността. Целта на събитието е да запознае децата с история на куклите и техният принос в изучаването на човека и отношенията му с хората и околния свят, да развива въображението, да създава красота и приятелство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).