В програмата на Иван Портних: Продължава ударното развитие на "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:21 / 25.10.2019
7114
"Аспарухово" ще се отвори към морето, а уникалният парк край брега ще се съхрани и развие. Предстоят цялостни ремонти на улици и междублокови пространства, изграждане на детски и спортни площадки, нови тротоари, паркоместа и зелени зони. Това са част от приоритетите за района в управленската програма на Иван Портних, досегашен кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат.

Със средства на общината и с успешно защитени европейски проекти са обновени основните пътни артерии - ул. "Мара Тасева", бул. "Народни будители", бул. "Първи май". В момента тече ремонт на ул. "Св. св. Кирил и Методий". Изградени са нови тротоари, места за паркиране, комбинирано спортно игрище, кътове за отдих, детски площадки. С финансиране от фонд “Солидарност" на ЕС са изградени двата охранителни канала.

Новата програма на Портних надгражда свършеното до момента. Аспаруховият парк ще се превърне във втората Морска градина на Варна и ще бъде разширен от Аспаруховия мост до местността Карантината. Предвиждат се мащабно озеленяване и залесяване, изграждане на детски и спортни площадки, сцена и музей на открито край Аспаруховия вал. Сред проектите за района е и басейн с олимпийски размери и минерална вода.

Развитие предстои и на проекта за рибарското пристанище "Карантината“. Средствата са осигурени като безвъзмездна финансова помощ от Програмата за морско дело и рибарство – 8 млн. лв., съфинансирането от Община Варна е 5,6 млн. лв. В проекта е включено изграждане на защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, плаващи понтони за домуване, създаване на условия за разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба. Капацитетът на пристанището, което ще е най-модерното в България, е общо 116 плавателни съда. Ще бъдат изградени две панорамни площадки, а основната сграда ще бъде със смесено предназначение – обществени, търговски и обслужващи площи. Най-атрактивната част ще бъде покривът на сградата, който ще се оформи като амфитеатър, с видимост към морето и града. Новото пристанище има за цел да съхрани рибарския занаят.

След като общината стана стопанин на пристанището за рибарски кораби "Варна“, предстои там да бъде създадена транспортна връзка по море - от "Аспарухово“ до Морска гара. Така придвижването до центъра на града ще става по-бързо, като се избягва автомобилният трафик през моста.

Подобряването на средата за живот ще продължи с още ремонти, а за двигател на градивните процеси в "Аспарухово" ГЕРБ издигна за кмет Ивайло Маринов – професионалист с административен опит, диалогичен и отговорен човек, който през последните две години беше зам.-кмет в района.

Програмата на екипа Иван Портних – Ивайло Маринов включва проект за ремонт на пътя за "Галата". Предвидена е рехабилитация на всички малки улици и междублокови пространства в района, изграждане на фитнеси на открито, още нови детски и спортни площадки, нови тротоари и градинки, нови паркоместа и джобове за контейнерите.

Търговците в района ще имат пазар на открито, а в читалищата в "Аспарухово" и "Галата" предстоят ремонти. Ще се възроди кино залата в района.

Планирано е и обновяване на ДКЦ "Св. Иван Рилски“, както и създаване на денонощен център за неотложна помощ.

Започва работа и по изграждане на ВиК инфраструктура в Боровец – юг и Ракитника, а също и в Боровец – север, след приключване на процедурите за ПУП, предвижда още програмата на Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна, с номер 43 в бюлетината.

Виж коментарите (1)

Още по темата (245):
17.12.2019 В Бозвелийско недоволстват: Не искаме нови избори, искаме си избрания кмет
16.12.2019 Съдът си каза думата! Изборът на кмет за Бозвелийско е недействителен
10.12.2019 Експертизите потвърдиха: При изборите за кмет в Бозвелийско е използвано невидимо мастило
04.12.2019 Нова дата за делото за избор на кмет в Бозвелийско заради закъсняла
експертиза
04.12.2019 Съдът потвърди избора на Петя Проданова за кмет на "Приморски"
30.11.2019 Кой колко изхарчи на "Местни избори 2019"
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).