Варна ще има специализирана детска кухня за деца със специфични хранителни режими

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:34 / 12.07.2017
5450
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Захари Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варна да има специализирана детска кухня, в която да се приготвя храна за деца със специфични хранителни режими. Това бе една от темите на днешното заседание на ПК "Наука и образование" към Общински съвет - Варна. Членовете на комисията одобриха предложението на "Ученическо и столово хранене" да се обособи такава кухня-майка, която да бъде разположена в сградата на МГ "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов".

Според дружеството, ако има специализирана кухня, ще се постигне много по-високо качество на приготвените диети, тъй като ще има специално обучен персонал. Същевременно разходите за транспорт и за кухненски инвентар в отделните градини ще намалеят.

Сега храната за децата с непоносимост към глутена се приготвя в различните детски градини, а там, където не може да бъде сготвена, се доставя от други кухни. Това обясни д-р Божанка Георгиева, директор на "Ученическо и столово хранене", което от 2015 г. се грижи за храната на тези деца.

Дружеството осигурява закуска и обяд за 61 деца, като броят на малчуганите през годините се увеличава. Според технологично изискване храната трябва да се приготвя в отделен кухненски инвентар и да се разнася в специални термоизолационни съдове.

Тези малчугани са неравномерно разпределени в различните детски градини, което затруднява изключително много доставката както на готовата храна, така и на суровините за всяко дете поотделно, изтъкна д-р Георгиева.

"Ученическо и столово хранене" и сега ползва кухненския блок на МГ "Петър Берон" за приготвяне на храна за децата от ДГ "Българче" и за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Блокът позволява съвместяване и на двете дейности - специализирана детска кухня и хранене на деца от детските градини и училища.

Членовете на комисията дадоха съгласието си кухненският блок в МГ "Д-р Петър Берон" да бъде предоставена безвъзмездно за ползване от "Ученическо и столово хранене" за срок не по-малък от 5 години. Дружеството на свой ред се ангажира да започне поетапна подмяна на технологичното оборудване, което е изключително остаряло.
Съветниците одобриха и още едно искане на дружеството - да получи правото на ползване на кухненския блок в СУ "Любен Каравелов". След затваряне на кухнята в ДГ "Пинокио" в Аспарухово има затруднения при навременното осигуряване и транспортиране на храната в детските градини, които са на разливочни, и особено на двете детски градини в селата Звездица и Константиново. Когато "Ученическо и столово хранене" ползва кухнята на СУ "Любен Каравелов", ще се реши радикално храненето на около 850 деца, поясни д-р Георгиева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).