Варненец изуми с теория: Руните са създадени от българи

Автор: Пламена Николова
Коментари (9)
14:23 / 22.05.2017
3786
73-годишният Александър Сотировски от Битоля, който от 1972 г. живее във Варна, сподели пред репортер на Varna24.bg теорията си, че руническите знаци са създадени от българи. 

Александър се запалил по знаците заради керамиката, с която се занимава от младежките си години. Започнал да изследва древните символи по-специално от преди 6 години и от тогава има свое тълкование за всеки от тях. 

"Твърдят, че ние сме ограмотени, а ние сме дали писмеността на цял свят. До последно сме използвали руническите знаци, докато вземем писмеността и сме преработили знаците в букви", казва Александър.  

Според него българите са използвали руните много преди да получат своя азбука, а забавянето във времето било поради факта, че друга система за комуникация не им била нужна. Според него руните са били използвани още преди иконите и преди знаците в пещерите. 

Ще докажа теорията си пред всеки, който искада ме обори, нека дойде на място да поспорим", каза днес възрастният мъж. 

Според него всички керамични съдове са направени по формата на човешкото тяло. За пример той даде амфората, която символизирала бременна жена. От там идвал основният знак V, като символ за женското начало. Съединен знакът за мъжа I и V символизирали мъжа и жената. Свастиката според него символизирала месечният цикъл на жената и зачеването, както и цикъла на живота. 

Александър твърди, че декодирането на тези знаци е негово дело. Изписването на руните започва с движението на българите, казва той. 

Знаците според него интерпретирали как се движи живота и давали отговор на това откъде идва. 

Твърдението му се основава на това, че най-много рунически знаци са открити по нашите земи. Символите на розетката в Плиска, били същите като тези в църквата "Климент Охридски" в Македония, което доказвало, че македонците са българи, допълни Александър Сотировски.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).