Варненските медици на бунт срещу драстично намаления бюджет на болничната помощ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 20.04.2017
1506
Регионалната колегия на БЛС - Варна алармира за драстично намаления бюджет за болнична помощ в областта спрямо предвидения за тримесечието. На 18 април 2017г. е проведен открит управителен съвет на РК на БЛС-Варна с участието на 16-те директори на болнични заведения в областта, на който са обсъдени опасностите, които крие едностранният административен акт за здравеопазването и болничната помощ в региона и е приета декларация, която е изпратена до управителя на НЗОК.

Ето какво се посочва в декларацията:

На проведено открито заседание на УС на Регионална Колегия на БЛС - Варна с участието на Изпълнителните директори на Заведенията за болнична помощ в областта бе обсъдена информацията за драстично намаление на бюджета на РЗОК Варна за следващото тримесечие. Това намаление е близо 10% от предвидения бюджет за тримесечието. Не са посочени аргументи и обосновани причини за този административен акт. Такъв подход категорично не е обсъждан и приет в наскоро гласувания Национален рамков договор. Широко прокламираното възстановяване на договорното начало между Лекарската гилдия и НЗОК е опорочено още в самото начало на действието на този договор. До какво би довело приложението на този едностранен административен акт?
 
1. Драстично ограничаване на достъпа до болнична медицинска помощ на голяма част от населението на Варненска област чрез ненужно увеличаване на листата на чакащите за лечение. 

2. Въвеждане на още една рестрикция за болничното лечение, освен вече прилаганите лимити за хоспитализация на пациенти с необходимост от такъв тип лечение. 

3. Рязко повишаване на риска от снижение на качеството на медицинско обслужване на населението на Варненска област.
 
4. Ограничаване на консултативната и болнична помощ на пациенти от други региони в Източна България във високо технологични и специализирани болнични лечебни заведения в гр. Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).