Вижте предложенията за бъдещето на Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:06 / 22.07.2012
2041
Апетитите за застрояване на Морската градина не са новина. Новина е всяко разумно предложение за решаване на проблемите на Морската градина по начин, който ще защити интересите на възможно най-много хора. Точно такива предложения ще бъдат искания на протеста в понеделник пред община Варна от 18:30ч.

Нашето първо предложение е да се очертаят такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен да бъде защитен трайно общественият интерес. Ние предлагаме Морската градина да е една компактна територия - от булеварда до морето и от вълнолома до Почивка. 

Смятаме, че именно тази територия повечето варненци асоциират с понятието Морска градина. След нея има силно застроена зона, която трудно може да се преобразува или да се нарече парк.

Второто ни предложение е за забрана на достъпа на МПС в Морската градина с едно изключение - да има безплатен автомобилен достъп до плажа по крайбрежната алея в отсечката от Почивка до Втора буна. По този въпрос искаме местен референдум - дали и до къде точно да е достъпът.

Третото ни предложение е на сайта на общината да се покажат всички проекти и разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 г., за да може обществеността да прецени дали те са законни.

Реакции на институциите 

В отговор на откритото ни писмо до институциите Министерският съвет ни уведоми, че се назначават 4 нови проверки по казуса с крайбрежната алея. Две от тях трябва да се извършат от областния управител и от кмета на Варна. Ние очакваме те да ни потърсят за да им съдействаме с наличните документи и аргументи.

Например разполагаме със скандалното доказателство, че едно от разрешенията за строеж, въз основа на което се работи по ската, въобще не е издавано. Става въпрос за участъка между Делфинариума и Трета буна.

В крайна сметка, смятаме че след присъединяването на крайбрежната зона към парка ще можем да имаме Морската градина в нейната цялост, за да бъдат защитени трайно нейните граници, облик и статут на паметник на културата. В тази посока са настоящите ни предложения и искания и смятаме да ги отстояваме, докато ги постигнем, въпреки репресиите, които се упражняват срещу нас в момента.

Виж коментарите (2)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).