Вижте притежателите на награди "Варна"! Кметът: Варна е град с традиции!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:53 / 23.05.2017
3129
"Награди "Варна" за принос в образованието, науката и културата, бяха връчени днес на официалната церемония в зала "Пленарна" на Община Варна.

"Варна е град с традиции! А една от най-устойчивите във времето, е традицията да отдаваме заслужена почит на най-достойните сред нас в навечерието на празника на българската писменост и култура - 24 май! Честито на всички наградени! Бъдете здрави и все така вдъхновени!" Това заяви кметът Иван Портних, който заедно с председателя на ОбС Тодор Балабанов връчиха почетните символи на наградените. "Вярвам, че успехите Ви ще бъдат вдъхновение за много млади хора", каза и Тодор Балабанов.

Тази година с решение на ОбС-Варна с награди са удостоени:

Голямата награда "Варна" получи Венцеслав Антонов - за изложбата му в галерия "Графит" през месец ноември 2016 г., за извеждане на "Биеналето" на световен подиум и за цялостно творчество.

В областта на културата:

В раздел "Литература" се присъждат две индивидуални награди - на Ангел Ангелов - за романа "Пътуването", и на Юлиян Атанасов- книгите "Романтика за динозаври" и "Строителите на случайностна България" (в съавторство с Деян Михайлов).

В категория "Изобразителни изкуства" са отличени Лора Маринова - Борисова и Димитър Борисов - за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията. Отличените в раздел "Театър" са актрисата Гергана Арнаудова - за главната роля Мадам Злата в постановката "Криворазбраната цивилизация", както и в редица други постановки. 

Колективна награда "Варна" се присъжда на екипа на Държавен куклен театър - Варна - за постановката и изпълнението на спектакъла "Мечо Пух" от Алън Александър Милн. В раздел "Музика" - Емил Диканаров - за активно популяризиране на българската музика в чужбина и за преподавателска дейност. В този раздел с награда "Варна" е удостоен и Неждет Ахмед - за принос в развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор. В раздел "Опера" с награда "Варна" се удостоява екипът на Държавна опера към ТМПЦ - Варна, за постановъчен екип и изпълнители - симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа, за премиерата "Граф Монте Кристо", мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма. В раздел "Журналистика" се присъжда индивидуална награда на Татяна Капричева - за популяризиране и отразяване на културния живот във Варна.

В Системата на предучилищното и училищно образование: 

Наградата "Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка" получи Виктор Мирев - ученик от ХII клас в МГ "Д-р Петър Берон", носител на сребърен медал от ХIХ Национална олимпиада по астрономия. 

"Ученик на годината в областта на професионалната подготовка"- Христо Христов - ученик от IХ клас в Спортно училище "Георги Бенковски", състезател по вдигане на тежести.

Награда "Варна" за "Учител на годината" в областта на обслужващите звена получи Ева Божурова, старши учител по астрономия в "НАОП "Николай Коперник", един от инициаторите за организирането на първата Национална олимпиада по астрономия.

"Учител на годината" в областта на основното образование стана Недко Царев - учител в ОУ "Антон Страшимиров" по музика с инструмент гайда. "Учител на годината" в областта на средното образование е Тодор Янков - учител по информатика и информационни технологии в ЧПГ "Антоан дьо Сент - Екзюпери",

"Учител на годината" в областта на професионалната подготовка - Крум Крумов - дългогодишен учител по спорт "Лека атлетика" в Спортно училище "Георги Бенковски". 

"Колектив на годината" в областта на предучилищното образование получи ДГ № 38 "Маргаритка" с директор Параскева, а в областта на основното училищно образование - ОУ "Свети Свети Кирил и Методий", с директор Сияна Филипова.

Награда "Варна" за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващите звена е СУ "Александър Пушкин", с директор Светлан Илиев.

Носители на Награда "Варна" в сферата на науката и висшето образование:

В областта на "Хуманитарните науки" с индивидуална награда "Варна" бе удостоен проф. д-р Стефан Пеев, д.м.н. - за цялостна научноизследователска, преподавателска дейност в областта на денталната имплантология. Колективна награда се присъжда на Факултет "Обществено здравеопазване" към МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна с декан Емануела Райчева - Мутафова, д.и. - за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови образователни специалности през 2016 г.

В областта на "Природните науки" награда "Варна" се присъди на научен колектив доц. д-р инж. Георги Киров, гл. ас. д-р инж. Любомир Камбуров и ас. д-р инж. Георги Червенков - за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос.

В областта на "Обществените науки" с награда "Варна" бе удостоен проф. д-р Станислав Иванов - първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания. Колективна награда "Варна" се присъжда на Научен колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева - за създадения нов образователен проект "Българо -норвежка образователна програма" на ВСУ "Черноризец Храбър" и BI "Norwegian Business School". В областта на "Техническите науки" индивидуална награда "Варна" е за доц. д-р инж. Кристина Близнакова - за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство, а колективната награда е за научен колектив с ръководител флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров - за изпълнението на инвестиционния проект "Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари" във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

По време на церемонията звучаха изпълнения на учениците от струнен квартет от НУИ "Добри Христов" с ръководител Румяна Петрова, Деница Димитрова, която изпълни песента "Осъдени души" на Лили Иванова и вокално трио "Ейнджъл войсес" с вокален педагог Атанаска Липчева, които изпълниха песента "Кралица Варна".


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).