Във Варна отбелязват Световния ден без тютюн, вижте къде и как

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:04 / 30.05.2018
1405
По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.

За 2018 година темата на Световния ден е "Тютюнът и сърдечни заболявания“ . Целта на кампанията е да се подчертаят взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и сърдечно-съдовите заболявания. В световен мащаб от сърдечно- съдови заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.

Световната здравна организация приканва държавите – членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на ефекта му върху устойчивото развитие на всички страни, вкл. икономическото благосъстояние на гражданите.

По повод 31 май – Световния ден без тютюн, отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето", дирекция "Обществено здраве“ към РЗИ – Варна, организира следните дейности:

28.05.2018г. - 01.06.2018г.  Провеждане на беседи в Музей “Човекът и неговото здраве" в раздела “Здравословен начин на живот" на тема: “Тютюнопушене или здраве".

Демонстрация на модел на пушач - рентгенова снимка на гръден кош за събиране на катран при пушачи пред ученици в музея “Човекът и неговото здраве".

Организиране на видеопрожекции във Видеоклуб “Здраве" и в учебни заведения на гр. Варна и областта на филмите “Денят на Яна", “Невидимият" и “Дим".

Участие в детски празник под мотото "Децата – нашите слънца“ на 01.06.2018г. от 10.00 до 12.00 ч. в района около Астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник“ гр.Варна.

Демонстрация на модел на пушач - рентгенова снимка на гръден кош за събиране на катран при пушачи пред деца и ученици и предоставяне на здравно-образователни материали. Скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активн пушачи ("Smoker lyzer") ще се проведе от служители на РЗИ на следните места:  На 30.05.2018г. от 11.00. до 12.30 ч. в района на Търговски спортен комплекс Палах център бул.“Ян Палах“ №10 гр. Варна и на 31.05.2018г. от 14.30 до 16.30 ч. във фоайето на РЗИ Варна етаж 1.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).